Uutinen

Siirtolaisten rahalähetykset muuttavat köyhää yhteiskuntaa

Keskiamerikkalainen El Salvador on malliesimerkki köyhästä valtiosta, joka on viime vuosikymmeninä menettänyt paljon väkeä siirtolaisiksi. Nyt näiden rahalähetykset muuttavat yhteiskuntaa lisää.
Ulysses de la Torre
19.6.2006

IPS -- El Salvadorissa on nykyisin noin 6,8 miljoonaa asukasta. Kukaan ei tiedä tarkalleen, paljonko väkeä maasta on lähtenyt vuosina 1979-1992 riehuneen sisällissodan aikana ja sen jälkeen. Arviot vaihtelevat alle miljoonasta liki kolmeen miljoonaan, mutta se tiedetään, että leijonanosa on muuttanut Yhdysvaltoihin.

Lähtijät eivät ole unohtaneet juuriaan: he lähettivät viime vuonna rahaa kotiin 2,8 miljardia dollaria (dollari on noin 0,8 euroa). Summa vastaa noin 17 prosenttia El Salvadorin kansantuotteesta, ja lähetyksiä saa 28 prosenttia salvadorilaisista.

Rahalle riittää käyttöä El Salvadorissa, jonka asukkaista vähintään 36 prosenttia elää köyhyydessä.

Osa vastaanottajista toteuttaa ulkomaanrahoilla oman maastamuuttounelmansa, jolloin varat usein päätyvät laittoman ihmiskaupan pyörittäjille.

Muutto Yhdysvaltoihin maksaa keskimäärin 6 000 dollaria, joka vastaa salvadorilaisten kolmen vuoden minimipalkkaa.

Rahalähetyksillä yhteys työttömyyteen

Tutkijat ovat havainneet työttömyyden kasvua paikkakunnilla, joille tulee runsaasti rahalähetyksiä ulkomailta.

"Yhteiskunta alkaa tottua rahalähetyksiin. Niistä hyötyvät ovat tottuneet siihen, että heidän ei tarvitse tehdä työtä tai tuottaa eikä siksi myöskään ajatella", väittää nimeään kantavan mikrorahoitukseen erikoistuneen säätiön toimitusjohtaja José Napoleon Duarte. Hänen samanniminen isänsä toimi El Salvadorin presidenttinä 1984-1989.

Myös YK:n kehitysohjelma UNDP toteaa El Salvadorin inhimillisen kehityksen raportissaan, että työttömyys kuuluu maan pahimpiin ongelmiin, mutta samaan aikaan kahvinkasvattajat valittavat pulaa korjuuväestä.

"Miksi maahan rakennetaan yhä enemmän ostoskeskuksia, jotka näyttävät täyttyvän ihmisistä, vaikka talouskasvu jatkuu hitaana kymmenettä vuotta?" raportti kysyy.

El Salvadorin maaseudulle virtaakin nyt työvoimaa vielä köyhemmiltä alueilta Hondurasista ja Nicaraguasta. Kansainvälinen siirtolaisjärjestö IOM arvelee, että El Salvadoriin tulee jopa enemmän väkeä kuin sieltä lähtee.

El Salvadorin keskuspankin mukaan kuitenkin jopa 50-75 prosenttia asukkaista suunnittelee maastalähtöä, useimmat seuratakseen jo Yhdysvalloissa asuvia perheenjäseniään.

Ensin kulutetaan, sitten sijoitetaan

Rahalähetykset lisäävät kulutusta reippaasti. Amerikkalaisen kehityspankin mukaan salvadorilaiset kuluttavat 84 prosenttia ulkomailta saamistaan varoista, kun esimerkiksi Meksikossa osuus on 78 prosenttia.

Microfinance International -yhtiötä Latinalaisessa Amerikassa johtava Vanessa Vizcarra pitää ymmärrettävänä, ettei työnteko kuuden dollarin viikko- tai edes päiväpalkalla kiinnosta ihmisiä, jotka saavat ulkomailta 300 dollaria kuussa.

Hänen mukaansa varoja aletaan kuitenkin pikku hiljaa sijoittaa muuhunkin kuin kulutukseen, kuten liiketoimintaan tai talonostoon.

Lisäksi rahalähetykset auttavat lapsia jatkamaan koulunkäyntiä aiempaa pitempään. Ennen vuotta 2000 ulkomailta kotiin rahaa lähettävistä salvadorilaisista vain yhdeksällä prosentilla oli takanaan yliopisto-opintoja, mutta nyt osuudeksi arvioidaan jo 19 prosenttia tai enemmän.