Uutinen

Siimes: Suomi lisää tukeaan YK:n väestöohjelmalle

Suomi on lisännyt tukeaan YK:n väestörahastolle ja aikoo jatkossakin tukea lisääntymisterveyteen liittyviä ohjelmia, kehitysyhteistyöministeri Suvi-Anne Siimes kertoi tiistaina YK:n väestöraportin julkistamistilaisuudessa Helsingissä.
UM:n tiedote
3.12.2002

Suomen tämän vuoden tuki väestörahastolle on yhteensä 15,45 miljoonaa euroa; vuoden 2001 tuki oli kokonaisuudessaan 13,4 miljoonaa.

Siimes perusteli tuen kasvua sillä, että rahaston ohjelmilla kyetään merkittävästi estämään ei-toivottuja raskauksia ja lapsi- ja äitikuolleisuutta. Hänen mukaansa lisääntymisterveydessä on kyse nimenomaan köyhimpien ihmisten oikeuksista.

Esimerkiksi Afrikassa noin 40 prosenttia naisten sairauksista johtuu heikosta lisääntymisterveydestä. Puoli miljoonaa naista kuolee joka vuosi synnytysten yhteydessä. Myös erot eri maiden sisällä rikkaimman viidenneksen ja köyhimmän viidenneksen välillä ovat väestöraportin mukaan suuria.

Köyhyydessä ei Siimeksen mukaan olekaan kyse pelkästään varojen ja ravinnon puutteesta vaan myös muista syistä, jotka estävät ihmisiä tekemästä omaa elämäänsä koskevia valintoja.

Siimes arvostelee voimakkaasti Yhdysvaltojen viime kesänä tekemää päätöstä jäädyttää tukensa YK:n väestörahastolle ja katsoo maan abortinvastustajien kampanjan väestöohjelmaa vastaan perustuvan virheellisiin väitteisiin. YK:n laskelmien mukaan Yhdysvaltain jäädyttämällä 34 miljoonan dollarin jäsenmaksuosuudella kyettäisiin ehkäisemään noin 2 miljoonaa ei-toivottua raskautta, 4 700 äitiyskuolleisuustapausta ja 77 000 lapsikuolleisuustapausta.

Siimes pitää tärkeänä väestöraportin esiintuomaa väestönkasvun ja talouskasvun välistä yhteyttä. Raportin mukaan kasvu on ollut nopeinta kehitysmaissa, joissa syntyvyys ja väestönkasvu ovat alhaisempia. Kuolleisuuden ja syntyvyyden aleneminen on lisännyt mahdollisuuksia tuottavuuden kasvuun, säästämiseen ja investointeihin. Esimerkiksi Brasilian tapauksessa alentunut syntyvyys vastaa 0.7 prosentin bktl-kasvua vuositasolla.

Lisätietoja ulkoasiainministeriössä antavat: kehitysyhteistyöministerin neuvonantaja Rauno Merisaari, gsm 040-724 0517 ja kehitysyhteistyöneuvos Inger Wirèn (09) 160 56469, inger.wiren@formin.fi.