Uutinen

Sierra Leone peränpitäjänä inhimillisen kehityksen indeksissä

Inhimillinen kehitys on heikoimmalla tolalla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Pasi Nokelainen
27.11.2007

Inhimillisen kehityksen indeksissä heikoimmin sijoittuvat 22 valtiota sijaitsevat kaikki Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Viimeisenä 175 luokitellun maan joukossa pitkästä sisällissodasta toipuva Sierra Leone, todetaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n vuotuisessa inhimillisen kehityksen raportissa.

Muun muassa Irakille, Afganistanille ja Somalialle ei pystytty indeksiä laskemaan luotettavan tilastotiedon puuttumisen vuoksi.

Suomen kehityspolitiikan pääyhteistyömaista inhimillisen kehityksen keskitason maihin lukeutuvat Vietnam (sijalla 105), Nicaragua (110), Nepal (142) ja Kenia (148). Matalan inhimillisen kehityksen maihin kuuluvat Tansania (159), Sambia (165), Etiopia (169) ja Mosambik (172).

Inhimillisen kehityksen ajatus lähtee siitä, että kehitys ei tarkoita vain kansantalouden kasvua, vaan myös esimerkiksi pitkää ja tervettä elämää. Indeksissä huomioidaankin odotettavissa elinikä, koulutus ja riittävä elintaso. Koulutusta mitataan muun muassa lukutaidolla ja elintasoa ostovoimakorjatulla bruttokansantulolla asukasta kohti.

Inhimillisen kehityksen raportissa keskityttiin tänä vuonna ilmastonmuutoksen vaikutuksiin kehitykselle.

Lisää tietoa aiheesta