Uutinen

Siemenpuusäätiön ympäristöhanke palkittiin

Suomalaisten kansalaisjärjestöjen ympäristösäätiö Siemenpuu tukee Malissa aavikoitumisen vastaista hanketta, jossa kehitetään jatropha-pensaan käyttöä.
Heidi Leino
4.11.2003

Tämä työ on nyt saanut Saksan UNIFEMin "Naiset ja uusiutuvat energiamuodot" -palkinnon. Hankkeen on suunnitellut ja sitä toteuttaa paikallinen Mali Folkecenter -kansalaisjärjestö. Hankkeen tarkoituksena on kehittää paikallisen jatropha-pensaan siemenistä saatavan öljyn käyttöä muun muassa energiantuotannossa.

Jatropha-pensas tulee toimeen karuissakin olosuhteissa. Se kasvaa Malissa sekä luonnonvaraisena että istutettuna ja on monikäyttöisyytensä lisäksi hyvä suoja myös eroosiota vastaan. UNIFEM palkitsi Mali Folkecenterin ja Siemenpuusäätiön hankkeen, koska naisilla on merkittävä rooli jatropha-öljyn valmistuksessa ja käytössä. Maaseudun naisilla on mahdollisuus parantaa toimeentuloaan valmistamalla jatropha-pensaan siemenistä saippuaa. Puristusjätettä käytetään myös lannoitteena.
Osa jatropha-öljystä menee energiantuotantoon. Kylissä öljyllä voidaan pyörittää dieselmoottoreita ja monitoimikoneita, joilla voidaan muun muassa tuottaa pieniä määriä sähköä, jauhaa jauhoja ja puristaa jatropha-öljyä. Nykyisin myös toinen Mali Folkecenterin autoista kulkee kylissä puristetulla jatropha-öljyllä.

Saksan UNIFEM haluaa nostaa yleisön tietoisuuteen hankkeita, jotka kohentavat sekä naisten asemaa että ympäristön tilaa. Palkinnon saavat tänä vuonna myös aurinkoenergia-ruuanlaitto hanke Tansaniassa ja elintarvikkeiden aurinkoenergia-käsittelyhanke Guineassa. UNIFEMin palkintoseremonia pidetään 12. marraskuuta Bonnissa. Siemenpuusäätiön edustaja osallistuu tilaisuuteen ja vastaanottaa palkinnon, 3000 euroa, hankkeen toteuttajan Mali Folkecenterin puolesta.

Siemenpuusäätiö on 15 suomalaisen ympäristö- ja kehityskysymysten parissa työskentelevän järjestön perustama säätiö, joka haluaa tukea erityisesti Etelän ihmisten oman äänen kuulumista ja työtä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Säätiö on tukenut kehitysmaiden kansalaisjärjestöjen omia ympäristöhankkeita vuoden 2002 alusta.