Uutinen

Ship to Bosnian Kansojen talo -hanke on loppusuoralla

Hanna Savola
19.10.2002

kuva: Christoffer Edling

Ship to Bosnia -yhdistys lähetti marraskuussa 1995 M/S Havängin Göteborgin satamasta kohti Balkania. Laiva oli lastattu paloautolla, 108 kontillisella vaatteita, leluja ja arkipäivän tavaroita. Tuhannet ihmiset Suomesta ja Ruotsista osallistuivat sodan haavoittaman Bosnian tukemiseen.

Ship to Bosnia työskentelee edelleen Balkanin maiden monikansallisen rinnakkaiselon ja demokraattisen kehityksen puolesta. Suomeen Ship to Bosnia -yhdistys perustettiin viime vuonna. Yhdistys tukee Koillis-Bosniassa, Tuzlan alueella sijaitsevan 7000 asukkaan Lipnican kaivoskylän sodanjälkeistä kehitystä. Siellä kroaatit, muslimit ja serbit ovat asuneet yhdessä sukupolvia, eivätkä edes viime vuosikymmenen sodat ole kaataneet kylän monikansallista yhteisöä. Ship to Bosnia on halunnut tukea tätä elävää esimerkkiä toimivasta yhteiselosta oloissa, joissa rauha on edelleen veitsenterällä.

Vuodesta 1996 Ship to Bosnialla on ollut Lipnicassa yhteyshenkilö, joka on koordinoinut liikkeen tukemia tapahtumia ja käynnissä olevia hankkeita. Hankkeet toteutetaan yhdessä paikallisen kylätoimikunnan kanssa ja ne eivät kosketa ainoastaan Lipnicaa, sillä ne edesauttavat ei-kansallismielisten ryhmien keskinäisten kontaktien luomista Balkanilla laajemminkin.

Kansojen talo kokoaa yhteenShip to Bosnian pitkäaikainen tavoite on ollut rakentaa Lipnicaan Kansojen talo (Solidarity House) tukemaan alueen demokraattista ja rauhanomaista kehitystä. Kansojen talosta tulee paikka, jossa kylän ja lähiseudun asukkaat ja järjestöt voivat kokoontua, hoitaa yhteisiä asioitaan ja järjestää vapaa-ajan toimintaa. Lisäksi taloon on suunniteltu pienimuotoista kirjastotoimintaa, internet-kahvilaa nuorille sekä rauhaa ja demokratiaa käsitteleviä nuortenkonferensseja.

Kansojen Talon rakennustyöt etenivät vauhdikkaasti kesän ja syksyn 2002 aikana ja talon harjannostajaisia juhlistettiin 28. päivänä syyskuuta koko kyläyhteisön voimin.

Juhlien jälkeen työt jatkuvat. Lisärahoitusta ja avustuksia tarvitaan talon sisäosien, kuten kirjaston, kokoontumistilojen ja internet-kahvilan toteuttamiseen.

Ship to Bosnian tavoitat sähköpostitse osoitteesta shiptobosnia@yahoo.com. Voit myös vierailla liikkeen kotisivuilla osoitteessa www.shiptobosnia.se.