Uutinen

Shell uhmaa Nigerian öljykentillä oikeuden päätöstä

Ympäristöjärjestöt arvostelevat tiukasti Shelliä, joka ei ole noudattanut Nigerian liittovaltion oikeuden marraskuussa antamaa päätöstä lopettaa kaasunpoltto öljykentillä.
Sanna Jäppinen
2.1.2006

Kaasunpolttoa Nigeriassa (Kuva: International Friends  of the Earth) Nigerian ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestöt ehtivät hetken aikaa juhlia historiallista päätöstä, kun maan liittovaltion tuomioistuin päätti marraskuussa 2005 kieltää öljy-yhtiöiltä vuosikymmeniä jatkuneen kaasunpolton Iwherekanin kunnan alueella Niger-joen suistossa.

Öljyntuotannon yhteydessä purkautuvan maakaasun polttaminen todettiin päätöksessä vakavaksi ihmisoikeusrikkomukseksi. Kaasunpoltto tuhoaa vakavasti paikallista ympäristöä ja vaikuttaa maailmanlaajuisesti ilmastonmuutokseen.

Nigeria on ollut maailman suurin kaasunpolttaja, ja toiminnan seurauksena on Kansainvälisen Maan ystävien mukaan syntynyt enemmän kasvihuonepäästöjä kuin muissa Saharan eteläpuolisessa maissa yhteensä. Kaasunpoltto myös maksaa Nigerialle vuosittain noin 2,5 miljardia dollaria (noin 2,2 miljardia euroa) - samaan aikaan kun 66 prosenttia maan väestöstä elää alle dollarilla päivässä.

BBC:n mukaan Maailmapankin tilastot kertovat, että Nigeriassa toimivat öljy-yhtiöt, muun muassa Shell, ExxonMobil ja Chevron, polttavat 75 prosenttia maakaasusta, joka saadaan öljyntuotannon ohessa. Esimerkiksi Shell toteaa polttavansa kaasun jatkojalostuksen sijaan, koska maakaasulle ei ole paikallista kysyntää eikä tarjolla ole välineistöä, jolla kaasua voitaisiin nesteyttää vientiä varten.

Joulukuun lopulla todettiin, että sekä Shell että Nigerian National Petroleum Corporation ovat jatkaneet kaasunpolttoa kiellosta huolimatta.

Shell odottaa kanteidensa käsittelyä

"Shell valittaa usein laittomuuksista ja liiketoiminnan vaikeudesta Nigeriassa. Yhteiskunnan rikkaimmat ja vaikutusvaltaisimmat ovat osaltaan syyllisiä näihin ongelmiin, kun ne jättävät huomiotta oikeuden päätöksen, jonka tarkoituksena on suojella köyhimpiä ja haavoittuvimpia", toteaa Maan ystävien piirissä toimivan Climate Justice -ohjelman johtaja Peter Rodrick.

"Shell ylenkatsoo lakejamme, kansaamme ja ympäristöämme. Häpeämme sitä, että hallituksemme on epäpyhässä liitossa tällaisen yrityksen kanssa", sanoo Nigerian Maan ystävien ja Environmental Rights Action -järjestön toiminnanjohtaja, pastori Nnimmo Bassey.

"Oikeus teki päätöksen vaikka Shellin jättämä kanne aiheesta oli käsittelemättä", toteaa Shellin tiedottaja BBC:n mukaan. "Yhtiö on lisäksi tehnyt uuden kanteen, koska sen mukaan oikeusprosessi ei edennyt asianmukaisesti."

Shellin mielestä kaasunpoltto ei ole oikeuden halventamista niin kauan kuin yhtiön kanteet odottavat käsittelyä Nigerian valitustuomioistuimessa.

BBC:n mukaan Nigerian hallitus ja Shell ovat aiemmin sitoutuneet lopettamaan kaasunpolton vuoteen 2008 mennessä.

Lisää tietoa aiheesta

  • BBC: Contempt case for Shell over gas
  • Dreams News Center: Shell Ordered to Stop Wasteful, Poisonous "Gas Flaring" in Nigeria 
  • Climate Justice: Contempt of court proceedings against Shell