Uutinen

Shell sovitteli ihmisoikeussyytökset Nigeriassa

Öljy-yhtiö Shell on tarjonnut 15,5 miljoonan dollarin sovintomaksun oikeusjutussa, jossa yhtiötä syytetään ihmisoikeusrikkomuksista Nigeriassa 1990-luvun alkupuolella. Ogonit ja aktivistit riemuitsevat päätöksestä, Shell kieltää edelleen syyllisyytensä.
Esa Salminen Olli Seuri
16.6.2009
TUUKKA RANTALA sos nigeria (Tuukka Rantala)

Muun muassa tällaisilla kuvilla käytiin Suomessa Nigeria-kampanjaa 1990-luvulla Ken Saro-Wiwan teloituksen jälkeen.

Nigerian sotilashallitus hirtätti marraskuussa 1995 kirjailija-ympäristöaktivisti Ken Saro-Wiwan sekä kahdeksan muuta Ogonien eloonjäämisliikkeen (Movement for the Survival of the Ogoni People, MOSOP) edustajaa. Useat ihmisoikeusjärjestöt pitivät aktivistien kuolemantuomioita poliittisina, ja tuomioiden toimeenpanon jälkeen Nigeria muun muassa erotettiin brittiläisestä Kansainyhteisöstä vuosiksi 1995-1999.

Shell on toistuvasti kiistänyt osallisuutensa veritekoihin, ja korostanut yrittäneensä estää niitä. Sovittelu kuitenkin saa monet epäilemään.

"Kyllähän Shellin voidaan sanoa epäsuorasti myöntävän syyllisyytensä. Eiväthän he olisi varmaankaan suostuneet maksamaan, jos eivät olisi pelänneet häviävänsä", kommentoi Jouni Nissinen, joka 1990-luvun lopussa koordinoi Kepassa Nigeria-kampanjaa.

"Voitto oikeudessa olisi antanut heille vielä yhden hyvän syyn sanoa, että he eivät voineet estää teloituksia vaikka yrittivät. Se olisi ollut aikamoinen propagandavoitto. Kun Shell ei uskaltanut tätä lähteä hakemaan, heillä oli perusteltu epäilys tappiosta", Nissinen tulkitsee.

Väkivallatonta vastarintaa

Saro-Wiwa johti 1990-luvun alussa Nigerjoen suistossa ogoni-heimon väkivallatonta vastarintaa ympäristön tuhoamista ja etenkin Shell-yhtiön toimia vastaan. Vuonna 1996 useat ryhmät yhdessä Saro-Wiwan jälkeläisten kanssa nostivat öljy-yhtiötä vastaan useita ihmisoikeussyytteitä.

Vuosien taistelun jälkeen Shell ja kantajat päätyivät sopuun 15,5 miljoonasta dollarista, jotka Shell maksaa Ken Saro-Wiwan omaisille, ogoni-heimon edustajille ja Niger-suiston kehitysprojekteihin. Tiedotteessaan Royal Dutch Shell kutsuu sovintomaksua "humanitaariseksi eleeksi" ja kieltää kaiken vastuun Nigerin suistossa tapahtuneisiin väkivaltaisuuksiin ja Saro-Wiwan kuolemaan. Yhtiö toivoo, että sovun jälkeen ogonit ja asianomaiset voisivat paremmin katsoa tulevaisuuteen.

Voittiko väkivalta?

Myös kansainvälisen Maan ystävien koordinoimassa ShellGuilty-kampanjassa "verirahojen" maksamista pidetään hyvänä, mutta varauksetonta kiitosta päätös ei saa.

"Tästä voitosta huolimatta Ogonimaalla ja Nigerin suistossa ei nähdä oikeutta ennen kuin kaasupalot sammuvat, vuotojen sotkut on siivottu ja asevoimat lopettavat öljy-yhtiöiden suojelemisen ja alkavat palvella kansaa", kampanjan pääsihteeri Steve Kretzmann sanoo kampanjan tiedotteessa.

"Sääli, että tämä kesti näin kauan", Jouni Nissinen harmittelee. "Voidaan pohtia sitä, että jos ogonien väkivallaton vastarinta olisi nopeammin tuottanut tulosta, olisiko silloin suistoalueella nyt riehuva väkivaltakin jäänyt vähäisemmäksi? Nythän turhautuneille paikallisille on ehtinyt tulla se kuva, ettei ogonien toiminta johtanut mihinkään, ja niinpä he ovat tarttuneet aseisiin jo vuosia sitten."

Kymmenien miljardien dollarien vuosivoittoja tekevälle Shell-yhtiölle sovintosumma ei ole suuri, mutta Niger-suistossa sen vaikutus on tuntuva.

"Jos omaiset ovat tyytyväisiä lopputulokseen ja kompensaatiosummaan, muidenkin on syytä olla", Jouni Nissinen muistuttaa. "Ogonimaallakin käynyttä entistä kampanjoijaa lämmittää, että edes jotkut maailman vääryyksiä kuvaavat symboliset keissit nytkähtävät oikeaan suuntaan!"

Shellin päänsäryt eivät ole tältä erää ohitse. ShellGuilty-kampanjan mukaan yhtiötä vastaan on edelleen käynnissä Nigerjoen suiston asukkaiden nostamat oikeudenkäynnit New Yorkissa ja Haagissa. Niissä puidaan öljyvuotojen aiheuttamia vahinkoja.

Lisää tietoa aiheesta