Uutinen

Senegalin presidentti: FAO pitäisi lakkauttaa

YK:n ponnistelu ruokakriisin ratkaisemiseksi ei saa kaikilta kiitosta. Senegalin presidentti haukkui FAO:n turhaksi ja tehottomaksi järjestöksi.
Eeva Eronen
5.5.2008

Senagalin presidentti Abdoulaye Wade puhui suunsa puhtaaksi maan radiossa ja televiossa toukokuun ensimmäisenä sunnuntaina. Waden mukaan YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO on itse asiassa yksi syypää maailmalla vellovaan ruokakriisin, ja koko järjestö sietäisi lakkauttaa.

Puheesta uutisoinut BBC ei kertonut, miten Wade väitteitään perusteli.

Waden mukaan FAO:n toiminta on tehotonta rahan tuhlausta, ja muut järjestöt hoitavat samoja asioita paremmin. Presidentti on aiemmin vaatinut, että FAO:n päämaja siirrettäisiin Roomasta johonkin Afrikan maahan. "Nyt menen pidemmälle, meidän pitäisi lopettaa se", Wade latasi BBC:n mukaan.

Hän valitteli puheessaan, että järjestö toimii niin huonosti sen hyvästä johdosta huolimatta. FAO:n pääjohtaja Jacques Diouf on senegalilainen.

Kehityspankilta lisärahoitusta

Vappuviikonloppu toi konkreettista lisäapua ruokakriisin ratkaisemiseen, sillä Afrikan kehityspankki päätti kasvattaa siihen liittyvää rahoituspakettiaan miljardilla dollarilla. Päätös nostaa pankin maatalousrahoituksen 4,8 miljardiin dollariin.

Pankin pääjohtaja Donald Kaberuka toisti Tunisiassa Maailmanpankin viime viikkoisen toiveen ja kehotti viljanviejämaita pidättäytymään vientirajoituksista. Hänen arvioi, että ne vaarantaisivat noin 150 miljoonan ihmisen hengen eri puolilla Afrikkaa.

Lisää tietoa aiheesta