Uutinen

Seminaari: Mistä on Intian talousihme tehty?

Intian talouselämässä tapahtuu. Bruttokansantulo kasvaa ja ulkomaisia investointeja virtaa maahan.
Helsingissä pidetyssä seminaarissa haettiin syitä Intian talousihmeeseen ja etsittiin ratkaisua maan köyhyysongelmaan.
Ilona Niinikangas
27.11.2006
VCDS:n ompelukoulu (Kuva: Sini Kuvaja) VCDS-järjestön ompelukoulu kastittomille naisille Tamil Nadun osavaltiossa. (Kuva: Sini Kuvaja)

Intian talouselämä kukoistaa. Maailman neljänneksi suurin talousmahti houkuttelee enenevässä määrin ulkomaisia investointeja. 300 miljoonainen keskiluokka kasvaa ja vaurastuu. Yhä useammalla on varaa kännykkään, kannettavaan, mikroaaltouuniin ja muihin statussymboleihin.

Suomi-Intia-seuran, Intian suurlähetystön ja Helsingin yliopiston järjestämässä Intian taloutta koskevassa seminaarissa 22. marraskuuta pohdittiin Intian talouskasvun syitä. Selityksiä haettiin niin maan historiasta, koulujärjestelmästä kuin protektionismista. 

Intia suojeli talouttaan ulkomaisilta investoinneilta 1990-luvulle asti eikä ehtinyt Aasian tiikereiden ensimmäiseen talousloikkaan.

"Intia ei seuraa talouskasvun suhteen Aasian-mallia vaan kulkee omia polkujaan", totesi professori Najmal Hasan Tampereen yliopistosta.

"Intian-malli pohjautuu palvelujen tuottamiseen ja korkeaan teknologiaan. Koska Intia lähti niin hitaasti liikkeellä, sitä ei ehkä pidetä yhtä kilpailukykyisenä kuin joitain muita Aasian maita."

Suurlähettiläs Pradeep Singh oli toiveikas ulkomaisten investointien suhteen. "Kyseessä on tilanne, jossa sekä investoijat että investointikohteet voittavat", hän sanoi.

"Teknologian esiinmarssi on jo nähty. Seuraavaksi odotellemme bioteknologia-alan ja lääketeollisuuden investointeja.  Suomalaisten firmojen kanssa on jo käyty alustavia neuvottelua asiasta."

Talouskasvu ei ratkaise köyhyysongelmaa

Sekä Singh että Hasan korostivat, että rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on kaventunut, mutta elintasoerot Intiassa ovat edelleen syvät. UNDP:n Inhimillisen kehityksen raportin mukaan 37,4 miljoonaa intialaista elää köyhyysrajan alapuolella, ja 15 prosentilta puuttuu puhdas juomavesi.

Sijoittajille kerrotaan kuitenkin mieluummin nopeasti kasvavasta keskiluokasta kuin köyhistä, jotka elävät alle dollarilla päivässä.

Tutkija Masud Hossain Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen laitokselta kritisoi Singhin näkemystä talouden voittokulusta.

"On harhaanjohtavaa ajatella, että talouskasvu yksin voisi ratkaista kaikki köyhyyteen liittyvät ongelmat. Talouskasvu ei ole seurasta kaupan vapautumisesta vaan siitä, että Intia sai rauhassa kehittää omaa talouttaan. Intian ihme tapahtui kauan ennen vapaakauppaa."

Hossainin mielestä köyhyydestä kannattaa puhua myös sijoittajille. "Jos väestöstä ei pidetä huolta siitä ei tulevaisuudessa ole työvoimaksi", hän muistutti.

Yläkasteihin kuuluvat vaurastuvat

Amar Singh (Kuva: Ilona Niinikangas) Dalit-aktiivi Amar Singhin mukaan Intian parlamentin on uudistuttava, jotta kastittomien tilanne parantuisi. (Kuva: Ilona Niinikangas)

Rikkaiden ja köyhien välisen kuilun lisäksi intialaisia erottaa myös kastijako. Vaikka kastilaitos on virallisesti lakkautettu, niin se näkyy edelleen esimerkiksi asuinpaikassa ja ammatinvalinnassa.

Kastittomat eli dalitit asuvat omilla alueillaan ja tekevät valtaosan fyysisestä työstä katujen siivoamisesta maanviljelyyn. Hekään eivät pääse nauttimaan talouskasvun hedelmistä.

"Teollisuutta, kauppaa, turismia, opetusta ja lehdistöä hallitsevat edelleen yläkasteihin kuuluvat ihmiset", kertoi Amar Singh, dalit-aktiivi, joka vieraili marraskuussa Suomessa.

"Kaikki ylimpiin kasteihin kuuluvat eivät tietenkään ole varakkaita, mutta he pitävät silti itseään osana hallitsevaa luokkaa."

Singhin mielestä kuilu ylä- ja alakastiin kuuluvien välillä syvenee entisestään siitä huolimatta, että daliteille on varattu kiintiöt korkeakouluihin ja valtionvirkoihin.

"Kiintiöt ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on että Intian parlamanttiin saataisiin samanlainen suhteellinen edustus kuin Suomen eduskunnassa. Vasta sitten dalitien ja muiden syrjittyjen asema paranee oikeasti."