Uutinen

Sellutehtaan jäteputki kiehuttaa kalastajia Chilessä

Osa kalastajista on hyväksynyt tehtaan maksamat kipurahat, osa ei. Kalastajien välejä rauhoittamaan on jo tarvittu ulkopuolisia rauhanturvaajia.
Daniela Estrada
21.4.2008

IPS -- Chileläisen sellutehtaan suunnitelma rakentaa kymmeniä kilometrejä pitkä jäteputki merelle on saanut rannikon kalastajat tappelemaan verisesti toisiaan vastaan.

Vielä viime vuonna etelächileläisen Los Ríosin alueen kalastajat olivat yksissä tuumin järjestäytyneet vastustamaan sellutehdas Celcon (Celulosa Arauco y Constitución) jäteputkea, jonka he katsoivat saastuttavan kalavedet ja uhkaavan siten heidän elinkeinoaan.

Viime vuoden lokakuussa Celco pääsi kolmen Mehuínin kylän kalastajaliiton kanssa sopimukseen: putki rakennetaan ja jokainen kalastaja saa hyvitykseksi kahdeksan miljoonaa pesoa (noin 11 000 euroa). Sopimuksen allekirjoitti 250 kalastajaa.

Osa rahoista maksettiin kalastajille heti, loput tulevat, kun tekniset suunnitelmat ovat valmiit ja jäteputki on paikallaan. Tämän vuoksi sopimuksen allekirjoittaneet kalastajat ovat tosiasiassa sitoutuneet estämään myös muita kalastajia hankaloittamasta putken rakentamista.

Sopimus aiheuttanut väkivaltaisuuksia

Kaikki kalastajat eivät suostuneet sopimaan Celcon kanssa. Kalastajien vähemmistö Mehuínissa ja lähikylissä on ilmoittanut, että he yrittävät estää Celcoa saattamasta loppuun tutkimustyötä putken asettamiseksi. Putkea yhä vastustavista merkittävä osa on mapuche-intiaaneja.

Missisipin kylässä paikalliset asukkaat ovat jopa rakentaneet mereen barrikadeja. Huhtikuun alussa noin sata Celcon kanssa sopimukseen päässyttä kalastajaa veneili Missisipin kylään. Perillä he heittelivät keppejä ja kiviä kylän sosiaalikeskukseen haavoittaen neljää ihmistä. Samassa yhteydessä yhtä Missisipin kyläläistä syytetään yhden vierailijan haavoittamisesta ampumalla.

Väkivaltaisuuksien vuoksi kylään on lähetetty karabinieerien erikoisjoukkoja rauhaa turvaamaan. 71 Missisipin ja sen lähikylien asukasta on vaatinut laillista suojelua Mehuínin kalastajia vastaan.

Vastaantuuli tuttua

Celco suunnitteli jäteputkea mereen jo vuonna 1996, mutta tuolloin kalastajat olivat yhtenäisiä ja onnistuivat estämään putken vaatimat tekniset selvitykset. Kun tehdas aloitti toimintansa vuonna 2004, jätevedet laskettiin läheiseen Cruces-jokeen. Suomalaiset yritykset ovat toimittaneet valtaosan tehtaan laitteistosta.

Joella ja sen läheisillä suoalueilla eli Etelä-Amerikan suurin mustakaulajoutsenpopulaatio, mutta tehtaan jätevesien vuoksi tuhannet joutsenet kuolivat tai muuttivat pois.

Joutsenkatastrofin vuoksi ympäristöviranomaiset määräsivät Celcon etsimään vaihtoehtoisen paikan päästöilleen, ja yhtiö palasi alkuperäiseen suunnitelmaansa rakentaa putki mereen.