Uutinen

Schwab: Vaalitulos ei vaikuta Yhdysvaltain WTO-neuvotteluihin

Yhdysvallat on kongressivaalien jälkeen edelleen sitoutunut Dohan-neuvottelukierroksen jatkamiseen, totesi Yhdysvaltain WTO-neuvotteluja vetävä Susan Schwab.
Sanna Jäppinen
14.11.2006

Yhdysvalloissa on pitkä perinne sen suhteen, että presidentti työskentelee yhdessä kongressin kanssa kauppakysymyksissä, totesi Yhdysvaltain kauppaneuvotteluja vetävä Susan Schwab mielipidekirjoituksessaan Wall Street Journalissa kongressivaalien jälkeen 9. marraskuuta.

Schwabin mukaan demokraattien voitto ei vaikuta suuntaan taikka toiseen Maailman kauppajärjestö WTO:n neuvotteluihin, sillä presidentti George W. Bush on edelleen sitoutunut parhaillaan käynnissä olevaan Dohan-kierroksen jatkamiseen.

Demokraattien on perinteisesti katsottu suhtautuvan vapaakauppaneuvotteluihin republikaaneja nihkeämmin, mutta esimerkiksi Bill Clinton oli presidenttikaudellaan pääarkkitehtina Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimusta Naftaa tehtäessä, Prensa Latina kirjoittaa.

Kongressin tähän asti Bushille myöntämät kauppaneuvotteluvaltuudet raukeavat heinäkuussa 2007.

EU ja USA uskovat vielä neuvottelujen elvytykseen

WTO-neuvottelut ovat olleet jäissä viime heinäkuusta lähtien, erityisesti maatalouskauppaa koskevien kysymysten takia. EU on odotellut viime ajat Yhdysvaltain suunnalta uusia aloitteita, totesi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki viime viikolla eduskunnassa pidetyssä järjestökuulemisessa.

Schwabin mukaan umpikujasta ei päästä, jollei löydetä uusia ratkaisuja neljään pääkysymykseen. Ensinnäkin EU:n, Japanin ja muiden vauraimpien teollisuusmaiden olisi leikattava huomattavasti maataloustuotteiden tulleja sekä tarjottava parempi markkinoille pääsy niin sanotuille "herkille tuotteille", joita leikkaukset eivät koske. Myös johtavien kehitysmaiden olisi leikattava enemmän maataloustullejaan ja tarjottava laajempi pääsy markkinoilleen.

Kolmanneksi EU:n ja Yhdysvaltain olisi Schwabin mukaan luovuttava nykyistä enemmän kauppaa haittaavista maataloustukiaisistaan, ja neljänneksi kaivattaisiin vielä merkittäviä leikkauksia useiden teollisten tuotteiden tulleihin sekä teollisuusmaissa että johtavissa kehitysmaissa.

Schwab tapasi viime viikolla Euroopan komission varapuheenjohtajan Günter Verheugenin Washingtonissa Yhdysvaltain ja EU:n epävirallisessa ministerikokoontumisessa. Molemmat olivat yhtä mieltä siitä, että Dohan-neuvottelukierros on vielä mahdollista herättää henkiin.

Elvytysyritysten ajankohdasta Verheugen ei antanut tarkempia aikatauluja, mutta hän totesi, että "emme voi odottaa kovin pitkään".

Lisää tietoa aiheesta