Uutinen

Savukeaskin varoitus ei avaudu lukutaidottomalle

Nigeria koettaa hillitä nuorten sauhuttelua ja vaatii korvauksia tupakkayhtiöiltä.
Sam Olukoya
28.1.2008

IPS --- "Terveysministeriö varoittaa, että tupakoijaa uhkaa kuolema nuoressa iässä", lukee savukeaskissa Afrikan runsasväkisimmässä valtiossa Nigeriassa.

"En osaa lukea, joten veisaan viis siitä, mitä askiin on kirjoitettu. Minua kiinnostaa vain sisältö", Taju Olaide, 17, kuittaa.

Toinen nigerialaisnuorukainen, Uche Obeke, myöntää lukeneensa varoituksen, muttei piittaa siitä. "En usko, että polttaminen tappaa minut nuorena. Monet vanhat ihmiset tupakoivat ja voivat hyvin", hän järkeilee.

Länsiafrikkalaisessa Nigeriassa on 135 miljoonaa asukasta, joista yli 40 prosenttia on alle 14-vuotiata. Siksi maan nuoriso tarjoaa valtavat markkinat myös tupakkateollisuudelle.

YK:n mukaan joka kolmas yli 15-vuotias nigerialainen on lukutaidoton. Peruskoulun aloittaa 68 prosenttia lapsista.

Maailman terveysjärjestä WHO arvioi, että Nigerian nuorista tupakoi  18 prosenttia. Osuus on likimain samaa luokkaa kuin Suomessa.

Pelkät askiin painetut varoitukset eivät hillitse tupakointia, myöntää Akinbode Oluwafemi, joka vetää nigerialaisten järjestöjen tupakoinnin vastaista kampanjaa. Hän ryydittäisi tekstiä monissa maissa käytössä olevilla kuvilla syövän runtelemista keuhkoista.

Valtio haastoi tupakkayhtiöt

Myös Nigerian valtio kamppailee tupakkaa vastaan. Se on haastanut oikeuteen kolme suurta kansainvälistä yhtiötä yhdessä paikallisen Maan ystävät -järjestön kanssa. Vastassa niillä ovat International Tobacco, Philip Morris ja British American Tobacco.

Nigeria haluaa oikeuden rajoittaa tupakanmyyntiä suojellakseen nuoria. Lisäksi se vaatii yhtiöiltä 30 miljardin euron korvauksia savuttelun aiheuttamien terveyshaittojen hoidosta.

Mallia on otettu Yhdysvalloista, jossa 46 osavaltiota haastoi tupakkayhtiöt oikeuteen vuonna 1998. Yritykset määrättiin lopettamaan nuorille suunnattu mainonta ja maksamaan osavaltioille yhteensä 140 miljardia euroa 25 vuoden aikana.

Tapaus poiki lisää oikeusjuttuja ja korvausmääräyksiä Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa. Nigerian vaatimusta tupakkateollisuus pitää kuitenkin pöyristyttävänä.

Nigerian hallitusta edustava asianajaja Tunde Irukera muistuttaa, että tupakoinnista aiheutuu monenlaisia terveysmenoja nyt ja varsinkin tulevaisuudessa, kun nuoret alkavat kärsiä sen seurauksista.

"Epidemiasta koituu valtava rasite julkiselle terveydenhuollolle, koska valtaosa tupakoivista nuorista on köyhiä, eikä heillä ole varaa maksaa sairauskuluja itse", Irukera kertoo.

YK:n mukaan 92 prosenttia nigerialaisista elää alle 1,4 eurolla päivässä ja 70 prosenttia kituuttaa alle puolella siitä.

Markkinointia nuorille?

Nigerian hallitus syyttää savukkeenvalmistajia tuotteidensa mainostamisesta nuorisolle, minkä yhtiöt jyrkästi kiistävät.

Suurimman maassa toimivan tupakkayhtiön, British American Tobaccon, tiedottaja kertoo, että vuonna 2003 yhtiö levitti 250 000 myyntipisteeseen eri puolilla Nigeriaa julisteita ja tarroja, joissa ilmoitettiin, ettei tupakkatuotteita myydä alle 18-vuotiaille.

Vastakampanjaa vetävän Oluwafemin mukaan tupakan myynti nuorille jatkuu julisteista huolimatta ja valmistajat lähestyvät näitä uusin keinoin. Yhtiöt muun muassa järjestävät nuorille kilpailuja, joissa voi voittaa kaikkien himoitseman kannettavan tietokoneen, kameran tai kännykän.