Uutinen

Savolaiset testasivat peukalokyytiläisten perustelut

Maanlaajuinen globbariverkosto jalkautui Itä-Suomeen heinäkuussa, kun Kajaanista Porvooseen liftaten ja keräsi kortteja tulevalle eduskunnalle.
Esa Salminen
7.8.2006

Liftarit (kuva: Jukka Aronen)

Kun muu Suomi paistatteli kesän kuumimmissa helteissä, nostivat Suvi Järvinen ja Heidi Kilpeläinen peukalonsa pystyyn ja lähtivät parantamaan maailmaa. Nuoret naiset kuuluvat Kepan koordinoimaan globbariverkostoon, joka on aloittanut toimintansa keväällä.

Verkoston tarkoituksena on muuttaa politiikkaa pohjoisessa, jotta elämä etelässä olisi parempaa. Liftarit hakivat postikortteihin terveisiä Itä-Suomesta ensi maaliskuussa valittavalle eduskunnalle.

"Suurin osa ihmisistä suhtautui positiivisesti ja sanoi, että oltiin hyvällä asialla", kertoi Suvi Järvinen kiertueen päätyttyä.

Kortteja naisille kertyi kuutisenkymmentä ja tiedotusvälineet kävivät kuumina: kiertueen sanoma levisi koteihin paikallislehdissä, radiossa sekä Kymmenen uutisissa.

Tiedänkö riittävästi?

Globbarit eivät ole kehitysyhteistyön ammattilaisia, vaan aktiivisia kansalaisia, jotka haluavat kantaa kortensa kekoon. Silti vaikeisiin kysymyksiin ja väittelyihin törmää, kun lähestyy ihmisiä kadulla. Se aiheuttaa päänvaivaa.

"En ole asiantuntija enkä osaa vastata kaikkiin kysymyksiin. Riittääkö pelkkä kiinnostus ja halu herättää sitä myös muissa? Keskustelimme tästä pari päivää sitten. Eihän vastauksia poimita kuin kaupan hyllyltä, vaan ne saavat alkunsa kysymyksistä, kehittyvät pohtimalla ja luultavasti muuttavat muotoaan matkan varrella", pohdiskeli Suvi nettipäiväkirjassa ennen matkalle lähtöä.

Argumentointitaidot olivat puheliaiden savolaisten kanssa välillä kovilla. Kun asioita joutuu pohtimaan, samalla oppii itsekin. Kortin kirjoittaminen on kukkaron nyörien avaamista helpompi tapa osallistua kadun miehille ja naisille.

"Etenkin monet miehet kysyivät heti, että maksaako osallistuminen jotain", Suvi muistelee.

"Tässä kampanjassa on se hyvä puoli, että osallistuakseen pitää olla vain kiinnostunut asioista ja kirjoittaa kortti. Se riittää."

Matka jatkuu

Järvinen ja Kilpeläinen matkasivat Itä-Suomen halki reilussa viikossa. Kauempaa he eivät olisi jaksaneetkaan.

"Oli niin kuuma, että piti keskittyä siihen, että pysyy tajuissaan ja ajatukset ovat selviä", Heidi kertoo. "Olimme kyllä välillä aika uupuneita."

Ystävykset kiersivät lyhyessä ajassa kuusi vaalipiiriä viidestätoista ja toivovat, että joku ottaisi viestikapulan vastaan.

"Heittäisinkin siksi tässä vaiheessa haasteen muille globbareille sekä niille, jotka eivät yksinkertaisesti kestä paikoillaan housuissaan vaan haluavat tehdä jotakin: läntiset ja pohjoisimmat vaalipiirit ovat vielä kiertämättä ja lämpimiä öitä on jäljellä", kirjoittaa Suvi matkapäiväkirjan viimeisessä tekstissä.

"Mukaasi liftaamaan tarvitset vain repun, kaverin ja annoksen luovaa hulluutta. Eduskuntavaalit ovat tulossa ensi vuoden alkupuolella ja näkisin mielelläni uuden eduskunnan saavan terveisiä joka puolelta Suomea", hän haastaa.

Lisätietoja globbareista löytyy www.globbarit.fi -sivustolta sekä liftareiden blogista.

Fakta: mitkä globbarit?

  • Globbaaminen on poliittista vaikuttamista globaaleihin kysymyksiin.
  • Kepa koordinoi globbariverkostoa ja kouluttaa globbariguruja koko maassa.
  • Verkostoon kuuluu yli 20 järjestöä ja suuri joukko yksityishenkilöitä.
  • Globbarit pyrkivät muun muassa korttikampanjalla luomaan poliittista painetta, jotta Suomi toimisi köyhyyden poistamiseksi maailmasta.