Uutinen

Satelliittitiedon hanat aukeavat kehitysmaille

Avaruusjärjestöt perustavat uuden palvelun köyhille ja pienille maille, joilla ei ole omia satelliitteja.
Janne Hukka
5.12.2006

Euroopan unioni, 66 maata ja 46 kansainvälistä organisaatiota ovat perustaneet yhteisen satelliiteilla kerättävän informaation jakamisjärjestelmän. Ensi vuonna avattavan järjestelmän tarkoituksena on palvella erityisesti kehitysmaita auttamalla niitä varautumaan sääilmiöiden aiheuttamiin ongelmiin.

"The Group on Earth Observations" -järjestelmä perustuu Euroopan avaruusjärjestön ESAn sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan jo toimiviin maata tarkkaileviin satelliitteihin, SciDev kirjoittaa.

Järjestelmän käyttäjät voivat muun muassa käyttää satelliittien avulla hankittua tietoa metsäpalojen tai tulvien hallintaan lataamalla koneelleen reaaliaikaista tietoa paikallisista sääolosuhteista.

Satelliittien avulla maat voivat myös varautua paremmin esimerkiksi maanviljelystä vaikeuttavaan äärimmäiseen kuivuuteen ja muihin luonnonkatastrofeihin. Tulevaisuudessa maiden on myös helpompi räätälöidä alueellisia maanviljelykäytäntöjä tarkemman tiedon avulla.

"Järjestelmä tulee hyödyttämään erityisesti pieniä ja köyhiä maita, joilla ei ole mahdollisuutta kehittää omia satelliittiteknologioitaan", Zhu Xiaoxiang Kiinan kansalliselta meteorologiselta laitokselta sanoi.

Käyttääkseen järjestelmää käyttäjien tulee hankkia vastaanotin ja maksaa 1 500 dollarin (1 125 euron) käyttölupa.

Lisää tietoa aiheesta