Uutinen

Sarjakuvia suomalaisuuden kynnykseltä

Ilona Niinikangas
17.8.2000

Kissanaisella, intialaisella aktivistilla ja Helsingissä asuvalla turvapaikanhakijalla ei äkkiseltään uskoisi olevan kovinkaan paljon tekemistä keskenään. Yhdistävä asia kuitenkin löytyy - nimittäin sarjakuva. Kaikki kolme ovat kaikki mukana ensi viikonloppuna VR:n makasiineilla järjestettävässä Kuvia ja kuvitelmia -tapahtumassa.
"Blaiso" ja "Topaze" odottavat viikonlopun tapahtumia.

Kyläsaaren vastaanottokeskuksessa on tehty sarjakuvaa helmikuusta lähtien. Ryhmä on kokoontunut kerran viikossa piirtämään Maailman sarjakuvat -yhdistyksen jäsenten opastuksella. Tapaamiset ovat osa Suomen sarjakuvaseuran projektia, joka kulkee nimellä Nettiä unelmien laidalta. Sen tuloksia voi ihailla myös verkossa.

Turvapaikkapäätöstä odottavan aika on pitkä, ja päässä ehtii pyöriä monenlaisia asioita. Paperille on siirtynyt muistoja kotimaasta, kokemuksia Suomesta ja haaveita tulevaisuudesta. Kamerunilainen "Blaiso" unelmoi tavallista asioista: pienestä perheestä, asunnosta ja työpaikasta. Hän aloitti sarjakuvien piirtämisen vasta tänä vuonna, ja kertoo oppineensa projektin kuluessa saamaan tuntumaa väreihin ja keksimään tarinoita.

"Politiikka ja vanhat kertomukset kiinnostavat minua enemmän kuin henkilökohtaiset kokemukset", sanoo kaukasialainen piirtäjä, joka käyttää nimeä "Topaze". Hänen sarjakuvansa kertovat Venäjän vaaleista ja päättäjistä, jotka ovat vieraantuneet kansasta.

Taidokkaasti piirtävä mies haluaa kertoa suomalaisille, millaista oli elää neuvostovallan alla ja näyttää, kuinka asiat ovat muuttuneet. Mieluiten hän kuitenkin kuvittaa niitä tarinoita, joita suvun vanhimmilla oli tapana kertoa kotona. Kaikkea ei ole hyvä jättää taakseen.