Uutinen

Sanasota kehitysavusta jatkuu

Astrid Thorsin mukaan Väyrysen laskelmat pakolaiskuluista ovat liioiteltuja, Heidi Hautala pitää rahakysymystä vihreille vaikeana ja Ilkka Kantolan mukaan säästettävää löytyisi vaikka ruoan arvonlisäverosta.
Esa Salminen
21.8.2009

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) mukaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen julkisuudessa esittämät luvut kehitysavun rahariidasta ovat liioiteltuja, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus 21. elokuuta.

Thorsin mukaan kyse ei ole 140 miljoonan, vaan noin 20 miljoonan erimielisyydestä. Thorsin 20 miljoonaa viittaa sellaisiin pakolaiskuluihin, joita Suomi ei ole tähän asti laskenut osaksi kehitysyhteistyötään.

Suomi on raportoinut vuodesta 2000 lähtien vain myönteisen päätöksen saaneiden pakolaisten ensimmäisen vuoden elatus- ja ylläpitokuluja. Viime vuonna summa oli 18 miljoonaa euroa. Thorsin ehdotus muuttaisi käytäntöä niin, että myös kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kulut kirjattaisiin kehitysyhteistyöksi.

Kehitysyhteistyöjärjestöt ovat paheksuneet sitä, että kehitysyhteistyöksi lasketaan tällainen länsimaissa tapahtuva rahankäyttö, joka ei suoraan tähtää köyhyyden vähentämiseen. Väyrysen viittamaan 140 miljoonan leikkausuhkaan kuuluvat pakolaismenojen lisäksi aikeet perua aiemmin kaavaillut korotukset varsinaiseen kehitysyhteistyöhön.

Väyrysen arvostelun kohteeksi kehitysrahariidassa ovat joutuneet myös vihreät. Helsingin Sanomien 20. elokuuta haastatteleman europarlamentaarikko Heidi Hautalan mukaan kehitysyhteistyörahojen leikkaaminen on "ehkä kovin paikka" vihreiden hallitustaipaleella.

Hautalan mukaan se, että kehitysyhteistyörahoista katetaan suurin osa työllisyyspaketista ei ole viisasta politiikkaa eikä vihreiden kanta. Hän ei kuitenkaan halua arvostella puolueen puheenjohtajaa Anni Sinnemäkeä. "Tilanne vain on niin vaikea", Hautala sanoi Helsingin Sanomille.

Myös demarien ensimmäinen varapuheenjohtaja Ilkka Kantola korottaa äänensä kehitysrahojen puolesta. Kantola sanoo 21. elokuuta Turun Sanomissa julkaistussa kolumnissaan, että aikomus leikata kehitysyhteistyömäärärahoja lähes 100 miljoonalla eurolla asettaa kotimaan työllistämispanostukset kehitysyhteistyön vaihtoehdoksi. Asetelma on Kantolan mukaan keinotekoinen ja härski. Hän säästäisi jostain muualta.

"Ruoan arvonlisäveron alentamiseen käytetään 500 miljoonaa. Tämä merkitsee parhaimmillaan sitä, että 20 euron ruokakassi maksaa lokakuun jälkeen 19 euroa. 100 miljoonaa kehitysavulle tarkoittaisi, että ruokakassi maksaa 19,20. Ja silti hallitukselle jäisi haluamansa määrä rahaa tärkeätä työllisyyspakettia varten", Kantola laskee.

Lisää tietoa aiheesta