Uutinen

Sananvapaus uhattuna Indonesiassa

Anu Lounela
7.5.2001

Presidentti Suharton aikana (1967-1998) Indonesian valtio kontrolloi tiukasti lehdistöä ja kustantamoja: kaikki kommunismia tai muuten "vaarallisia" ideologioita käsittelevät artikkelit ja kirjat olivat julkaisukiellossa. Kun Suharto vuonna 1998 siirtyi pois vallasta, niin Indonesian presidentti Habibie heikensi sensuuria huomattavasti. Habibieta seuranneen presidentti Abdurrahman Wahidin aikana Indonesian valtio ei ole enää laikaan harjoittanut sensuuria.


Eko Prasetyo (vas.) joutui viemään kiistanalaiset kirjat varastoon.

Kuitenkin toukokuun alussa Jakartan suuret kirjakaupat päättivät vetää myynnistä kaikki marxilaisuutta ja vasemmistolaisuutta käsittelevät kirjat. Myös Yogyakartassa Kepan kumppani Insist päätti viedä "vaaralliset" kirjat piiloon tuleviksi viikoiksi. Kahden indonesialaisen intellektuellin kirjat vedettiin pois myynnistä maan suurimmasta kirjakauppaketjusta uhkailujen takia.

Tällä kertaa sananvapautta ei kuitenkaan uhkaa Indonesian valtio, vaan anti-kommunistit, jotka ovat uhanneet järjestää "puhdistuksen" 20. toukokuuta kaikkialla Indonesiassa. Nämä anti-kommunistit (GEPAKO) ovat ilmeisesti GOLKAR-puolueen masinoimia nuorisojoukkoja, jotka toimivat yhteistyössä muutamien islamilaisten ääriryhmien kanssa. GOLKAR-puole oli yksi Suharton aikaisista valtapuolueista, jota kaikkien virkamiesten perheineen oli pakko äänestää. Puolue voittikin järjestelmällisesti kaikki vaalit.

Insistin kustantamon koordinaattorin Eko Prasetyon mukaan tilanne on hyvin vakava. Kirjoja ei voida enää myydä eikä niitä uskalla laittaa esille kirjakaupassa. "Tämä osoittaa, kuinka heikko valtio on tällä hetkellä; se ei pysty suojelemaan edes kirjakauppoja ja kustantamoja. Tämä on fasismia".

Indonesiassa odotetaan tulevia viikkoja jännityksellä. Silloin selviää, pystyykö valtio kontrolloimaan ryhmittymiä, jotka uhkaavat sanavapautta ja herättävät pelkoa kustantamojenkin parissa.