Uutinen

Sambiassa rauhalliset vaalit, tuloksia odotellaan

Sambian presidentin- ja parlamenttivaalit käytiin 28.9. Vallan on arvioitu vaihtuvan presidentinlinnassa.
Senja Väätäinen-Chimpuku
29.9.2006

LUSAKA -- Sambian presidentin- ja parlamenttivaalien äänestyspäivä oli torstaina 28. syyskuuta. Äänestys sujui rauhallisesti. Yleinen mielipide on myös, että vaaleja hallinnoinut Sambian vaalikomissio (ECZ) on toiminut hyvin ja avoimesti. Joitakin ongelmia kuitenkin ilmeni äänestyspaikoilla, kun rekisteröityneiden äänestäjien nimiä ei löytynyt rekisteristä.

Vaalien tuloksien odotetaan valmistuvan viimeistään viikonlopun aikana. Äänestysikäisistä 70 prosenttia rekisteröityi äänestystä varten, joten varsinainen äänestysprosentti jää tämän alle.

Ennakkotiedot arvioivat vallan vaihtuvan presidentinlinnassa. MMD-puolue (Movement for Multiparty Democracy), joka on hallinnut Sambiaa koko maan viisitoistavuotisen demokratian ajan, antaisi siten tietä Patriotic Front -puolueelle ja sen presidenttiehdokkaalle Michael C. Satalle.

Erityisesti Sambiassa asuvat ulkomaalaiset odottavat tuloksia kiinnostuneena, sillä populistinen Sata on todennut kampanjassaan ulkomaisten, etenkin kiinalaisten ja intialaisten, investoijien toimivan maansa kehitystä vastaan. Hän on myös antanut Zimbabwen presidentti Mugabea puolustavia lausuntoja.

Lisää tietoa aiheesta