Uutinen

Sambian velanhoitokustannukset nousevat helpotuksista huolimatta

Annamari Koistinen
13.12.2000

Sambia on aikeissa saada velanhelpotusta velkojiltaan, mutta päätyy maksamaan enemmän velanhelpotuksen jälkeen. Kuulostaa paradoksaaliselta, mutta selitys on oikeastaan aika yksinkertainen. Sambia lainasi rahaa vuonna 1995 - pääasiassa Kansainväliseltä valuuttarahastolta - maksaakseen takaisin vanhoja lainojaan. Samaan aikaan maa kamppaili aids-epidemian kanssa. Maa sai viiden vuoden armonajan ennen kuin velkoja pitäisi alkaa maksaa takaisin. Tämä armonaika loppuu ensi vuonna. Sen seurauksena Sambian velan takaisinmaksukustannukset nousevat jyrkästi, eikä merkittävää laskua maksuihin odoteta ennen vuotta 2006.

"Sambian tapaus osoittaa räikeästi HIPC-aloitteen riittämättömyyden ja joustamattomuuden. Sen omat tavoitteet velkakriisistä ulospääsyn auttamiseksi ja varojen ohjaamisen köyhyyden vähentämiselle eivät toteudu. Korkeammat velanhoitokustannukset ovat myös suoraan verrannollisia sambialaisten kärsimykseen, koska esimerkiksi terveydenhoitokustannuksiin jää automaattisesti vähemmän rahaa", kommentoi Helsingissä pidetyssä Eurodadin vuosikonferenssissa 15.-17.11. vieraillut Sambian Jubilee-kampanjan Chrispin Mhpuka.

Sambia on yksi maailman köyhimmistä maista, jossa neljä viidesosaa väestöstä elää alle dollarilla päivässä. Odotettu elinikä laskee koko ajan aidsin levinneisyyden vuoksi. Aikuisista joka viides on HIVin kantaja. Lapsista on orpoja 13 prosenttia, mikä on suurin luku koko maailmassa. Sambialla on ulkomaanvelkaa 6,8 miljardia dollaria.

Eurodadin vuosikonferenssissa laadittin monien eri kansalaisjärjestöjen, mm. Kepan, allekirjoittama vetoomus, jossa vaadittiin IMF:ää mitätöimään Sambian-saatavansa. Oman vetoomuksensa laativat myös suomalaiset vammaisjärjestöt, joilla on paljon yhteistyötä sambialaisten vammaisjärjestöjen kanssa. Pohjoismaiset Jubilee 2000 -kampanjat vetosivat IMF:n lisäksi myös pohjoismaiden kehitysyhteistyöministereihin, jotta pohjoismaat ottaisivat vahvemman roolin HIPCin riittämättömyyden osoittamisessa ja YK:n sekä Jubilee-kampanjan ajaman riippumattoman velkojenselvittelymekanismin perustamisen tukemisessa.