Uutinen

Sambian vammaistyön pioneerit Suomen-vierailulla

Charles Shiyenda ja Aswell Mkandawire saapuivat Sambiasta Helsingissä toukokuun lopussa pidettyyn WHO:n vammais- ja kuntoutusalan konferenssiin.
Sanna Jäppinen
8.6.2003

Kuva:Charles Shiyenda ja Aswell Mkandawire (Kuvaaja: Sanna_Jäppinen

Charles Shiyendalle ja Aswell Mkandawirelle Suomi tarjosi ensi
kosketuksen Eurooppaan."Ikävää, että joudumme lähtemään juuri kun kesä näyttää alkavan", Charles Shiyenda ja Aswell Mkandawire harmittelevat vietettyään reilun viikon koleassa Helsingissä. "Ei täällä tosin niin kylmää ollut kun pelkäsimme - Sambiassa oli aika lailla samanlaista lähtiessämme. Siellä on nyt talvi."

Miehet ovat tulleet ensimmäiselle Suomen- ja Euroopan-vierailulleen FIDIDAn (Vammaisjärjestöjen kehitysyhteistyöyhdistys) kutsumina. FIDIDA on tukenut vuodesta 1998 Sambian CBR-ohjelmaa, jota toteuttaa käytännössä Chipata CBR Association. Fysioterapeutti Shiyenda työskentelee ohjelmassa valtion palkkalistoilla ja Mkandawire toimii yhdistyksen puheenjohtajana.

Itseluottamus on avain muutokseenCBR- eli community based rehabilitation -järjestelmä tarkoittaa, että kaikkien vammaisryhmien asemaa pyritään kohentamaan yhteisöllisesti. Chipatan alueella CBR-ohjelma tarjoaa muun muassa erikoislääkärien palveluja ja apuvälineitä, sen avulla tuetaan erikoiskouluja ja yritetään toisaalta integroida vammaisia lapsia normaaliin koulujärjestelmään. Vammaisille opetetaan myös työelämätaitoja.

Haastavinta on valistustyö. "Asenteiden muuttaminen on vaikeaa, mutta onneksi tuloksia on jo nähtävissä", Shiyenda toteaa. "Aiemmin vammaisia lapsia piiloteltiin, mutta nykyään äidit uskaltavat tulla luoksemme kysymään, miten heidän lapsiaan voisi auttaa."

Miehet muistuttavat myös siitä, että ennen kuin voidaan muuttaa yhteisön asenteita, täytyy muuttaa vammaisten omia mielikuvia itsestään. "Me yritämme valaa heihin itseluottamusta ja korostaa ihmisarvoa esimerkiksi opettamalla juuri työtaitoja. Silloin vammainen voi tuntea olevansa yhteisön tarpeellinen, tuottava ja tasa-arvoinen jäsen sekä toimia edelleen roolimallina muille."

Tavoitteena ohjelman laajentaminenSambiassa ei Mkandawiren mukaan ole minkäänlaista poliittista linjaa vammaisasioiden hoidossa, eikä valtiovallalta voi odottaa pysyvää sitoutumista hankkeeseen. CBR-ohjelman päätukijan FIDIDAn rahoitus päättyy tämän vuoden jälkeen ja jatko on auki.

"Etsimme parhaillaan uusia kumppaneita ja olemme toiveikkaita. Ei riitä, että pidämme toiminnan pyörimässä nykyiseen malliin, vaan sitä on laajennettava. Itäinen provinssi, jossa toimimme, on valtavan laaja ja nyt tavoitamme vain hyvin pienen osan ihmisistä", Shiyenda painottaa.

Vaikka rahoituskanava on vielä epävarma, on hankkeella vankka etu puolellaan: tieto ja taito ovat paikallisten työntekijöiden hallussa. Mukana on ollut vain yksi ulkomaalainen työntekijä, Elina Sipponen Kepasta, ohjelman käynnistysvaiheessa 1996-1999.

Ruohonjuuritasolle oma tapaaminenWHO:n konferenssi oli arvokas kokemus, sillä osanottajia oli ympäri maailmaa ja omaa toimintaa pääsi vertaamaan muiden maiden CBR-ohjelmiin. Sambialaiset olivat vaihtaneet kokemuksia erityisesti tansanialaisten, ugandalaisten ja eteläafrikkalaisten kanssa.

"Niissä maissa valtio vaikuttaa sitoutuneen vammaistyöhön enemmän kuin Sambiassa. Lisäksi heillä on meitä enemmän yhteistyötä eri vammaisjärjestöjen kanssa. Me olemme kaukana kaupungeista, eikä yhteyksiä juuri ole. Emme tosin kannata sitä, että autetaan erikseen eri vammaisryhmiä, vaan toimintaideamme perustuu siihen, että otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon kaikki vammaiset. Jatkossa pitäisi löytyä joku yhteinen tapa tehdä tätä tärkeää työtä."

Jotta muilta voisi oppia vielä enemmän, Shiyenda ja Mkandawire toivovat tulevaisuudessa erillistä, ruohonjuuritasolle keskittyvää CBR-tapaamista. Nyt konferenssin pääpaino oli kaukana vammaistyön käytännön toteutuksesta.

Liika riippuvaisuus valtiosta epäilyttää

Kokouksen lisäksi miehet ehtivät tutustua Suomen vammaistyöhön. Olosuhteet ovat loisteliaat Sambiaan verrattuna, mutta vierailut herättivät myös pohdintoja.

"Täällä kaikki palvelut tuntuvat olevan vammaisille ilmaisia, esimerkiksi Näkövammaisten keskusliitossa ihmisillä oli käytössä runsaasti tietokoneita. Ihmiset ovat ehkä liiankin riippuvaisia valtiosta. Kaikkea ei pitäisi tarjota ilmaiseksi vaan asioista pitäisi vaatia jonkinlaista vastinetta – jollei vammaiselta itseltään niin ehkä perheenjäseniltä. Perheen rooli tosin tuntuu täällä olevan erilainen kuin meillä."

Haastattelun jälkeen Shiyenda ja Mkandawire ovat menossa Suomi-Sambia -seuran vieraiksi ja seuraavana päivänä olisi tarkoitus koota tiiviin viikon antia yhteen FIDIDAssa. Aikataulu on monipäiväisen konferenssin ja lukuisten vierailukohteiden ansiosta ollut tiukka, eikä vapaa-aikaa ole juuri jäänyt. FIDIDAn kokoontumisen jälkeen on kuitenkin tiedossa kokonainen iltapäivä turistina. Suunnitelmatkin ovat jo valmiina.

"Menemme tietysti shoppailemaan!" miehet nauravat. "Paljon ei näillä hinnoilla ole varaa ostella, mutta jotain Suomesta täytyy viedä tuliaisiksi lapsille."


Maailman terveysjärjestö WHO:n järjestämä ja Suomen sosiaali- ja terveysministeriön isännöimä International Consultation on Reviewing CBR -konferenssi järjestettiin Helsingissä 25.-28. toukokuuta. Lisätietoja: www.aifo.it/cbr/reviewofcbr.htm