Uutinen

Sambian ulkoministeri Kepassa

Sambian ulkoministeri Kalombo Mwansa vieraili Kepassa kuuntelemassa suomalaisen kansalaisyhteiskunnan näkemyksiä.
Tomi Kuhanen
22.9.2003

Kuva:Sambian ulkoministeri Kalombo Mwansa vastaanotti Kepan toiminnanjohtaja Ville Luukkaselta Dreams of Solidarity -kirjan matkalukemiseksi lentokoneeseen. (Kuvaaja: Tomi Kuhanen

Sambian ulkoministeri Kalombo Mwansa vastaanotti Kepan toiminnanjohtaja Ville Luukkaselta Dreams of Solidarity -kirjan matkalukemiseksi lentokoneeseen.Mwansan kaksipäiväisen Suomen-vierailun ensimmäisenä etappina oli Kepa, johon Sambiassa kehitysyhteistyötä tekevien suomalaisten järjestöjen edustajat olivat kokoontuneet tapaamaan ministeriä.

"Suomi on hyvin tärkeä maa meille, yksi tärkeimmistä. Arvostamme myös Kepan roolia maassamme, erityisesti sen työtä demokratian vahvistamiseksi kansalaisjärjestöjä tukemalla", sanoi Mwansa. Hän myös lupasi Kepalle ja järjestöille kaiken tuen hankkeiden eteenpäin viemisessä.

Suomalaisia järjestöjä kiinnosti erityisesti Sambian velkakysymys sekä kuurojen ja vammaisten elämänlaadun parantamiseen tähtäävät hankkeet.

Kalombo Mwansan mukaan Sambia ei voi maksaa kaikkia velkojaan.

"Jos rahaa on, sitä pitäisi käyttää kehityshankkeisiin. Hallituksemme on kehitysorientoitunut ja haluamme vähentää köyhyyttä. Emme voi kuitenkaan samaan aikaan kanavoida resursseja köyhyydenvähentämisohjelmaan ja maksaa velkaa", sanoi Mwansa. Hän kehotti kansalaisjärjestöjä niin Suomessa kuin Sambiassa jatkamaan velkakamppailua Jubilee 2000 -kampanjan pohjalta.

Suomalaiset korostivat ulkoministerille, että kansalaisjärjestöjä pitäisi kuunnella myös Sambiassa ja kansalaisyhteiskunta voisi osallistua köyhyyden vähentämiseen vielä nykyistä aktiivisemmin.

Mwansan mukaan paljon apua kanavoidaan jo nyt järjestöjen kautta, eikä hallitus voikaan tehdä kaikkea.

"Meillä on vielä paljon tilaa tehtävänä kansalaisyhteiskunnalle", myönsi ministeri.

Mwansan Suomen-vierailu jatkui kansalaisjärjestötapaamisen jälkeen illanvietolla Suomessa asuvien sambialaisten kanssa. Ohjelmaan kuuluu myös kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen tapaaminen sekä vierailu Helsingin yliopistolla.