Uutinen

Sambian presidentti Chiluba luopuu virasta

Max von Bonsdorff
27.5.2001

On perjantai-ilta, toukokuun 4. päivä. Kello lähenee seitsemää illalla ja istun muutaman ystävän kanssa television äärellä odottamassa presidentti Chiluban televisiopuheen alkamista. Jännitys on korkealla. Chiluban kolmatta presidenttikautta vastustamaan on lyhyessä ajassa muodostunut laaja kansanliike Sambiassa ja TV-puhetta edeltävinä viikkoina liikkeen vahvuus on saanut Chiluban selvästi hermoilemaan. Viimeisin merkki tästä on häntä vastustaneen MMD-liikkeen (Movement for Multiparty Democracy) sisäisen opposition erottaminen puolueen johdosta. Chiluba ei pitkään aikaan ole julkisesti itse ilmoittanut tulevista presidenttiyssuunnelmistaan. Hiljaisuus on kuitenkin yleisesti tulkittu merkiksi jatkopyrkimyksistä.

Mutta nyt hiljaisuus on katkeamassa. Yhtäkkiä TV-kuuluttaja kuitenkin ilmoittaa, että presidentin puhe on siirretty alkaamaan vasta puoli yhdeksältä. Keskustelu TV:n ympärillä tiivistyy. He eivät varmaan osaa päättää mitä kansalle pitäisi sanoa, joku ystävistäni toteaa presidentti Chilubasta ja hänen avustajistaan. Lopulta, vähän yli kello kymmenen illalla, hermostuneen oloinen Chiluba astuu kameroiden eteen. Pitkien kiertelyjen ja kaartelujen jälkeen kauan odotettu viesti kuitenkin tulee: "En aio pyrkiä kolmannelle presidenttikaudelle." Kansan tahto on voittanut. Mutta mikä on Chiluban todellinen tahto?
 

Chiluban toimet saavat arvosteluaChiluban kolmatta presidenttikautta koskeva värikäs ja intensiivinen kansalaiskeskustelu on siis päättynyt, ainakin jos on uskominen presidentti Chilubaan ja hänen lähipiiriinsä. Ei ole liioiteltua sanoa, että Chiluba sai lopulta vastaansa lähes koko Sambian korruptioon kyllästyneen kansan. Vastustuksen kasvaessa presidentti Chilubaa kohtaan tälle ei lopulta jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin julkisesti ilmoittaa vetäytyvänsä presidentin pallilta tämän kauden jälkeen. Ilman tätä ilmoitusta Sambian tilanne olisi saattanut kehittyä hyvin epävakaaksi, monien mielestä jopa väkivaltaiseksi.

Presidentti Chiluba on julkisen ilmoituksensa jälkeen luonnollisesti vannonut demokratian ja maan perustuslain nimeen ja korostanut olevansa mies sanojensa takana. Chiluba on nimittäin aikaisemmin presidenttikautensa kuluessa useaan otteeseen sanonut vetäytyvänsä perustuslain mukaisesti maan johdosta kahden kauden jäkeen. Näistä puheista huolimatta Chiluban hallinnon viimeaikaisilla teoilla ei ole ollut paljoakaan yhteistä demokratian pelisääntöjen kanssa.

Hyvä esimerkki tästä on huhti-toukokuun vaihteessa pidetty MMD:n ylimääräinen puoluekokous, joka valitsi Chiluban uudelleen puolueen johtoon. Kokous oli kutsuttu koolle, jotta puolueen sääntöjä voitaisiiin muuttaa Chiluban uudelleenvalinnan mahdollistamiseksi. Mutta kokouksessa tapahtui muutakin: Chiluba erotti MMD:stä 22 keskeisessä asemassa olevaa jäsentä mukaan lukien maan varapresidentti Christon Tembon sekä muita ministereitä ja kansanedustajia. Tämä johti koko maan hallituksen kaatumiseen, mistä Chiluba ilmoittikin televisiopuheessaan. MMD:n erotetun opposition mukaan puolueen ylimääräinen puoluekokous oli laiton koska monia Chiluban kolmatta presidenttikautta vastustavia kokousedustajia estettiin osallistumasta Kabwessa pidettyyn kokoukseen. Chiluban hallintoa on kokouksen jälkeen syytetty myös valtion rahojen - yhteensä reilun neljän miljoonan markan - käyttämisestä laittomasti puoluekokouksen rahoittamiseen.

Chiluba ei myöskään ole saanut kiitosta uusien ministereiden valinnasta. Laajaa arvostelua on herättänyt esimerkiksi Vernon Mwaangan nimittäminen ministeriksi vaikka hän itse erosi Chiluban hallituksesta vuonna 1993 myönnettyään syyllisyytensä huumeiden salakuljetukseen.

Kansa menettänyt luottamuksensa ChilubaanNämä ja Chiluban monet muut vallan väärinkäytökset eivät ole onnistuneet vakuuttamaan kaikkia hänen jatkosuunnitelmiensa vilpittömyydestä. Ihmisoikeusjärjestö Afronetin johtaja Ngande Mwanajiti totesi hiljattain, että hän ei luota Chilubaan koska tämä on pettänyt lupauksensa niin monta kertaa aikaisemmin. Entinen varapresidentti Christon Tembo on ollut samoilla linjoilla epäillen, että Chiluba yrittää nyt ainoastaan rauhoittaa maan jännittynyttä tilannetta palatakseen presidenttipeliin jälleen myöhemmin.

Julkisuudessa on myös esiintynyt arvailuja siitä, että presidentti Chiluba olisi rakentamassa itselleen vahvaa ja vaikutusvaltaista puoluejohtajan asemaa Tansanian entisen, edesmenneen presidentti Julius Nyereren mallin innoittamana. Jos MMD voittaa presidentinvaalit niin Chiluba saattaisikin puolueen puheenjohtajana hyvin ylläpitää suurta vaikutusvaltaa maan tulevaan uuteen presidenttiin ja hallitukseen.

On kuitenkin vaikea uskoa, että Chiluban asema Sambian poliittisessa kentässä olisi kovinkaan kunniakas ja vaikutusvaltainen vaalien jälkeen. Sambian kansa on viime kuukausina osoittanut menettäneensä luottamuksensa Chilubaan. Tässä asemassa olevalla politiikolla on harvoin missään oloissa kovinkaan pitkä poliittinen tulevaisuuus edessään. Hyvä esimerkki luottamuspulasta on sambialaisten ystävieni spontaani reaktio Chiluban TV-puheen pääviestiin: "Hänen sanoihinsa en luota tippaakaan."
 

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin Suomi-Sambia -seuran Pamodzi-jäsenlehden toukokuun numerossa.