Uutinen

Sambian lasku "korppikotkille" 15,5 miljoonaa dollaria

Brittiläinen tuomioistuin on antanut lopullisen tuomionsa Sambian valtion ja Donegal-rahoitusyhtiön välisessä jutussa. Sambian tulee maksaa "korppikotkarahastoksi" kutsutulle Donegalille 15,5 miljoonaa dollaria vaaditun 55 miljoonan sijasta.
Kirsi Salonen
27.4.2007

LUSAKA -- Donegal International -rahoitusyhtiö haastoi Sambian oikeuteen maksamattomasta velasta, jonka se osti polkuhintaan Romanian hallitukselta 1990-luvun lopussa. Helmikuussa brittiläinen tuomioistuin totesi, että Sambian tulee maksaa ainakin osa Donegalin vaatimasta summasta.

Nyt tuomari Andrew Smith katsoi, että Donegalin vaatimus 15,5 miljoonasta dollarista oli laillinen. Sen sijaan hän hylkäsi yhtiön vaatimuksen koroista ja muista kuluista, joiden kanssa summa olisi ollut 55 miljoonaa dollaria.

Sambialaiset ja kansainväliset velka-aktivistit ottivat tiedon alennetusta summasta vastaan tyytyväisinä. He aikovat kuitenkin vaatia, ettei Donegal ota vastaan edes sille määrättyjä rahoja. Järjestöt muistuttavat, että epäonnistuneiden velkojen osto voitontekomielessä on moraalisesti väärin ja vahingoittaa aina köyhiä maita.

Donegalin kaltaisia yrityksiä kutsutaan nimellä "vulture funds" eli "korppikotkarahastot". Ne ostavat ongelmallisia velkoja halpaan hintaan ja yrittävät sitten saada alkuperäisen summan takaisinmaksuun, usein oikeusistuinten kautta.

"Seuraava etappi on saada G8-ryhmän tuki ja vahva kannanotto korppikotkarahastoja vastaan. G8-maat sitoutuivat Gleneagelsissa velkahelpotuksiin niin, että säästyvät rahat käytetään köyhyyden vähentämiseen", sanoo Nachilala Nkombo, Sambian Jubilee-kampanjan koordinaattori.

Asia sai paljon julkisuutta ensimmäisen oikeuskäsittelyn jälkeen helmikuussa. Sen jälkeen muun muassa Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown ovat ilmaisseet halukkuutensa rajoittaa tällaisten yritysten toimintaa.

"Tiedämme, että Sambialla on muitakin samankaltaisia velkoja. Oikeuden päätös saattaa herättää muut korppikotkat vaatimaan velkojaan ja velkahelpotusten eteen tekemämme työ valuu hukkaan", sanoo Nkombo.

Sambiassa Jubileen vetämä kansalaisjärjestökampanja pyrkii saamaan ja jakamaan tietoa korppikotkarahastoista ja painostamaan hallitusta entistä läpinäkyvämpään toimintaan. Järjestöt kannustavat hallitusta myös uudistamaan lainanoton mekanismeja.

Lisää tietoa aiheesta