Uutinen

Sambian Jubilee: Afrikan vapaus on kiinni velasta

25.5.2000

Sambian Jubilee 2000 Afrikan vapauden päivänä: "Kyllä Afrikan vapaudelle, ei Afrikan velalle"

"Mitä aihetta Sambialla on tänään juhlia vapautumista kolonialismista? Samaan aikaan kun juhlimme, ihmisiä kuolee sairaaloissa. Samaan aikaan kun juhlimme, lapset eivät käy koulua."

Sambialainen lääkäri

"Vapaus on poliittista, sosiaalista ja taloudellista", muistutti Sambian Jubilee 2000 -kampanjan koordinaattori Chrispin Mphuka eilen lehdistötilaisuudessa Lusakassa.

Sambian Jubilee 2000 -kampanja juhlistaa Afrikan vapauden päivää tänään luovuttamalla presidentti Frederick Chiluballe vetoomuksen. Siinä kiinnitetään huomiota Sambian velkataakan vaikutuksiin: yhä syvenevään köyhyyteen, koulutuksen ja sairaanhoidon rappiolliseen tilaan.

Kampanja kehottaa maan päättäjiä työskentelemään yhä tiiviimmin yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan kanssa. Ei kuitenkaan ainoastaan kestämättömän velan anteeksiantamisen puolesta, vaan myös sen varmistamiseksi, että jatkossa vapautuvia varoja suunnattaisiin maan budjetissa yhä enemmän sosiaali- ja terveyssektorille.

Onko aihetta juhlaan?

Eilisessä lehistötilaisuudessa kansalaisjärjestöt olivat hyvin epäluuloisia sen suhteen, onko Sambialla Afrikan vapauden päivänä ylipäätään mitään juhlimisen aihetta.

"Kamppailemme valtavan velkataakan ja yhä syvenevän köyhyyden kanssa. Olemmehan menettäneet vapautemme päättää taloudellisesta ja sosiaalisesta kohtalostamme", totesi Mphuka.

Jesuiittajärjestön JCTR:n tutkija Alex Muyebe totesi, että nykyinen velkaloukku johtaa Afrikan maissa köyhyyteen, epätasa-arvoon ja ulkoiseen riippuvuuteen. Hän vetosi länsimaihin ja kansainvälisiin rahoituslaitoksiin huomauttamalla, että Afrikan mailla on oltava vapaus etsiä kestäviä keinoja taloudellisen, sosiaalisen ja poliittisen riiston lopettamiseksi.

Mulima Kufekisa-Akapelwa oli myös tyytymätön Maailmanpankin, Kansainvälisen valuuttarahaston sekä muiden kansainvälisten rahoittajien ohjelmiin kehitysmaissa. Hänen mielestään kansainväliset rahoittajat eivät ole aidosti sitoutuneel sosiaalisen kehityksen edistämiseen.

Kufekisa-Akapelwa tutkii rakennesopeutusohjelman vaikutuksia sambialaisten arkeen katolisen kirkon vetämässä SAP Monitoring -projektissa. Hän totesi, että esimerkiksi maataloussektorin rakennesopeutus ASIP on osoittautunut Sambiassa surkeaksi epäonnistumiseksi. ASIPin toteuttamista ei alun alkaenkaan ole suunnattu niiden eduksi, jotka tarvitsisivat eniten tukea."

"Ne juhlikoon, joilla on aihetta"

Ihmisoikeusjärjestö AFRONETin Sambian koordinaattori Ngande Mwanajiti pakotti eilisessä Jubilee 2000 -kampanjan lehdistötilaisuudessa Afrikan maita katsomaan kriittisesti peiliin. Hän ei nähnyt paljonkaan eroa siinä, miten kolonialistihallitukset ja nykyiset Afrikan maiden hallitukset ovat johtaneet Afrikan mantereella.

'Niin kauan kuin meillä on heikkoja johtajia, Afrikka ei kehity", sanoi Mwanajiti. Hän kutsui korruptiota Afrikan syöväksi, joka on kasvanut jo niin näkyväksi, ettei siltä voi sulkea silmiään.

Hän totesi monien Afrikan maiden ongelmien olevan seurausta kehittymättömästä lainsäädännöstä. "Esimerkiksi se, mitä tällä hetkellä tapahtuu Mugaben johtamassa Zimbabwessa on seurausta lainsäädännöstä, jossa presidentin valtaa on lisätty, mutta maanomistukseen ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota."

Mwanajiti ei tällä hetkellä näe Sambiassa samanlaista sitoutumista ja massaliikehdintää kuin kansallismielisinä aikoina ennen ja jälkeen Sambian itsenäistymisen 1964. Hän kysyykin epäilevästi, kuinka tehokkaita nykyiset hyvin hajallaan olevat puolueet ovat mobilisoimaan Sambian kansaa.

Sambian ulkomaanvelasta Mwanajiti vyörytti vastuun niiden muutamien sambialaisten päättäjien harteille, jotka ottivat velkaa neuvottelematta siitä Sambian kansan kanssa. "Nyt me kaikki maksamme muutamien vallassaolijoiden virheestä", hän totesi.

"Elämästä on tullut sietämätöntä"

Mwanajiti ei ollut yllättynyt lehdistötilaisuudessa esiintyneiden sambialaisten lääkäreiden pessimismistä: "Lääkärit haluavat lähteä maasta, koska elämästä on tullut sietämätöntä."

Sambialaiset kunnallislääkärit ovat olleet jo kohta puoli vuotta lakossa. "Olemme lakkoilleet koko 1990-luvun joka toinen vuosi", sanoo Jonathan Tembo, Sambian lääkäriyhdistyksen johtaja.

"Työskentelyolosuhteet sairaaloissa ovat huonot. Meillä ei ole lääkkeitä, ei leikkaustarvikkeita, ei edes pumpulia tai juoksevaa vettä. Emme pysty tekemään peruskokeita, puhumattakaan siitä että pystyisimme edistämään toista ajamaamme asiaa: lääkäreiden palkkauksen parantamista", sanoo Tembo.

Tembo näyttää viimeisintä palkkakuittiaan puolen vuoden takaa: kuukausipalkaksi on kertynyt 800 markkaa. Hänet on neljä kertaa tämän vuoden aikana häädetty kodistaan, koska hänellä ei ole ollut varaa maksaa vuokraansa.

Aivovientiä ja -tuontia

Huhtikuussa lääkärit anoivat lupaa mielenosoitukselle. Sitä ei koskaan myönnetty. Tilanne kävi kuitenkin niin sietämättömäksi, että lääkärit päättivät marssiia joka tapauksessa. Noin 60 lääkäriä pidätettiin, osa irtisanottiin viroistaan.

40 lääkärin vuosittaisella valmistumisvauhdilla Sambiassa pitäisi olla noin 1 300 lääkäriä. Heistä kuitenkin vain 350 työskentelee kunnallisissa sairaaloissa. Suurin osa on lähtenyt töihin alueen lähimaihin, kuten Botswanaan ja Etelä-Afrikkaan.

Tembo on huolissaan myös toisesta viime aikoina vahvistuneesta kehityksestä. Sambiaan saapuu jatkuvasti yhä enemmän kuubalaisia ja kiinalaisia lääkäreitä, joita palkataan kunnallissairaaloihin lievittämään lääkäripulaa.

"Kysymys on Kenneth Kaundan sosialismimyönteisen kauden aikana 1970-luvulla Kuuban ja Kiinan kanssa solmituista bilateraalisista sopimuksista, jotka ovat edelleen voimassa", toteaa Tembo.

Seuraavassa erässä Tembon mukaan Sambiaan on saapumassa 152 kuubalaista ja 39 kiinalaista lääkäriä. He eivät puhu paikallisia kieliä ja englantiakin ainoastaan välttävästi. Kyseisillä lääkäreillä ei ole myöskään käsitystä siitä kulttuurista, jossa he tulevat työskentelemään. Tembo on huomannut lisäksi, ettei heidän ammatillisia kykyjään arvioida kunnolla heidän saapuessaan Sambiaan.

Tembo toivoo, että kansalaisyhteiskunta ja erityisesti kirkko nousisivat Sambiassa lääkäreiden rinnalle taistoon elämän puolesta. Hän uskoo, että Sambian Jubilee 2000 -kampanja vahvistaa myös lääkäreiden pyrkimyksiä.

"Luovuttaminen juuri nyt on huonoin mahdollinen vaihtoehtoa", sanoo itsekin huhtikuussa pidätettyjen lääkäreiden joukossa poliisikuulusteluissa ollut Tembo.

Tiina-Maria Levamo