Uutinen

Sambia: Toimittajien vapaus silmänlumetta

Tiina-Maria Levamo
3.3.2000

Fred M'membelle arvostettu IPI-palkinto

Riippumattoman The Post-lehden päätoimittaja Fred M'membelle on myönnetty arvostettu International Press -instituutin palkinto. M'membe valittiin niiden 50 toimittajan joukkoon, jotka IPI katsoo viimeisten 50 vuoden aikana edistäneen lehdistön sananvapautta.

IPI juhlii 50-vuotista taivaltaan palkitsemalla toimittajat World Press Freedom Hero-palkinnolla. Palkinnot luovutetaan toukokuussa Bostonissa World Press Freedom-päivänä.

M'membe perusti The Post -lehden 1991, kun Sambia siirtyi monipuoluedemokratiaan presidentti Frederick Chiluban johdolla. Lehti on maan ainoa opposition ääntä kantava päivälehti.

Sambian johto on hyökännyt ajoittain rajustikin The Postin toimituksellista politiikkaa vastaan. Fred M'membe on ollut pidätettynä ja vankilassa lukemattomia kertoja.

Viime vuonna poliisi pidätti lehden kaikki toimittajat ja eristi lehden toimitustilat. Tuolloin päätoimittaja Fred M'membeä vastaan nostettiin syyte valtion sotilaallista puolustuskoneistoa koskevien tietojen ilmiannosta. Syyte nostettiin artikkelista, jossa arvioitiin Sambian puolustuskykyä, mikäli Angola hyökkäisi Sambiaan.

M'membe kommentoi World Press Freedom Hero -palkintoaan huomauttamalla, ettei hänen kaltaisensa vallankumouksellinen taistelija ehdi paistattelemaan kunnian kentillä. M'membe tunnetaan ahkerana, mutta myös hyvin tiukkana päätoimittajana, joka ei helpolla taivu kompromisseihin -ei totuuden etsinnän kuin kollegojensakaan edessä.

Radio Phoenixin ohjelma pannaan

Mitä tulee sananvapauteen Sambiassa M'memben ja hänen toimittajakollegojensa tie näyttäytyy edelleen kivisenä. Vaikka hallitus on viime vuoden aikana vapauttanut radio- ja televisioaaltoja yksityisille asemille, silti toimittajien työtä manipuloidaan ja häiritään.

Viimeisin esimerkki hallituksen puuttumisesta kaupallisen radioaseman toimitukselliseen sisältöön on tammikuulta, kun hallitus kielsi kaupallisen Radio Phoenixin "Let the People Speak" -ohjelman esittämisen. Ohjelman sponsorina toimi eteläisen Afrikan alueelle verkostoitunut AFRONET -ihmisoikeusjärjestö (Inter-Africa Network for Human Rights and Development). Kaksi kertaa viikossa lähetettyyn ohjelmaan saivat kansalaiset soittaa ja nostaa esille maan tilaa koskevia epäkohtia. Ennen lähetyskieltoa ohjelmassa oli jo parin viikon ajan keskusteltu maan terveyspalvelujen katastrofaalisesta tilasta.

Ihmiset soittivat radio-ohjelmaan ilmaistakseen huolensa joulukuussa alkaneen lääkärien lakon vuoksi. Jo kolme kuukautta 300 lääkäriä maan suurimmissa sairaaloissa Ndolassa, Kitwessä ja Lusakassa on halunnut lakollaan kiinnittää päättäjien huomiota lääkärien surkeaan palkkaukseen ja sairaaloiden olemattomiin resursseihin.

Kolonialismin aikaiset lait

Sambian tiedotusvälineiden edesottamuksia valvomaan ei vieläkään ole saatu perustettua riippumatonta elintä. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että valtiolle ja yksityiselle sektorille työskentelevät toimittajat toimivat erilaisten ammatillisten ja eettisten normien alaisuudessa.

Nykyiset toimittajien työtä säätelevät lait taas ovat peräisin brittikolonialismin ajoilta. Lait antavat Sambian johdolle
sangen vapaat kädet rajoittaa sananvapautta.

Vaikka ympäri maata toimii tällä hetkellä kaksi paikallisyhteisön radioasemaa (Radio Lyambai Mongussa ja UNESCOn rahoittama Radio Mazabuka) sekä viisi kaupallista radioasemaa, ei se vielä takaa ilmaisunvapautta.

Yksityistämisen ja tiedotusvälineiden toiminnan vapauttamisen lisäksi vanhat lait olisi mitä pikimmin saatettava demokraattisen järjestelmän tasalle. Sambian kaupalliset radioasemat ovat Radio Phoenix (Lusaka), Radio Christian Voice (Lusaka), Radio Yatsani (Lusaka), Radio Ichengelo (Kitwe) ja Radio Maria (Chipata).