Uutinen

Sambia hävisi velkajutun "korppikotkia" vastaan

Brittiläinen oikeusistuin on tuominnut Sambian valtion maksamaan kansainväliselle rahastoyhtiölle velan, jonka yritys osti polkuhintaan Romanian valtiolta.
Kirsi Salonen
26.2.2007

LUSAKA -- Brittiläisen tuomioistuimen viimeviikkoinen päätös Donegal International -yrityksen hyväksi on kuohuttanut velkakampanjoitsijoita Englannissa ja Sambiassa.

Sambia lainasi Romanian hallitukselta 15 miljoonaa dollaria vuonna 1979 pääasiassa romanialaisten traktorien hankkimiseen. Vuonna 1999 Sambia oli neuvottelemassa velan uudelleenjärjestelystä Romanian kanssa, kun Donegal osti tuolloin 30 miljoonan dollarin arvoisen velan 3,3 miljoonalla.

Donegalin omistaa amerikkalainen yksityishenkilö Michael Sheehan, ja yritys on rekisteröity Brittiläisillä Neitsytsaarilla.

Kuusi vuotta myöhemmin Donegal haastoi Sambian oikeuteen maksamattomista veloista - mukaan lukien korot ja kulut, yhteensä 55 miljoonaa dollaria. Oikeusjuttu nostettiin ironisesti vain kuukautta ennen kuin Sambia saavutti laajamittaiset velkahelpotukset kansainvälisiltä velkojiltaan.

Sambian valtion edustaja esitti oikeudelle, että Donegal olisi lahjonut virkamiehiä hyväksymään velan myynnin rahastolle, sen sijaan että se olisi maksettu alennettuun hintaan suoraan Romanialle. Tuomarin mukaan korruptiosta ei kuitenkaan ollut tarpeeksi todisteita.

Oikeus päätti, että Sambia joutuu maksumieheksi, vaikka tuomari kritisoikin Sheehanin toimintaa kovin sanoin. Päätöksen mukaan Sambian maksettavaksi ei kuitenkaan tule vaadittu summa kokonaisuudessaan. Lopullinen summa ilmoitetaan ensi kuussa.

Korppikotkarahastot kuriin

Donegalin kaltaisia yrityksiä kutsutaan nimellä "vulture funds" eli "korppikotkarahastot". Ne ostavat ongelmallisia velkoja halpaan hintaan ja yrittävät sitten saada alkuperäisen summan takaisinmaksuun, usein oikeusistuinten kautta.

Kansalaisjärjestöt Oxfamin ja Jubilee-velkakampanjan johdolla vaativat nyt Donegalilta moraalista suoraselkäisyyttä olla ottamatta Sambian takaisinmaksua vastaan, vaikka tuomio sen siihen oikeuttaakin.

Muiden velkojien myöntämien helpotusten ansiosta vapautuvat varat on tarkoitus käyttää köyhyyden vähentämiseen Sambiassa, ei toisten velkojen takaisinmaksuun, muistuttaa Jubilee.

"Pelkäämme että Donegalin vaatimus tekee tyhjäksi Sambian hallituksen yritykset ratkaista koulutus- ja terveyssektorin kriisi. Käytännössä vaikutukset tuntuvat rankimmin maaseudulla, jossa lasten koulunkäyntimahdollisuuden vähenevät ja terveydenhuoltoon ei voida tehdä kipeästi kaivattuja parannuksia", sanoo Sambian Jubilee-kampanjan koordinaattori Nachilala Nkombo.

Järjestöjen mukaan tämänkaltaiset tapaukset pitää estää lainsäädännöllä, joka rajoittaisi kaupallisten yritysten mahdollisuuksia ohittaa kansainvälisesti sovitut velkasopimukset ja hyötyä köyhien maiden ahdingosta.

Veloilla keinottelu ei ole harvinaista, ja monesti kehitysmaat joutuvat maksamaan yritysten ostamat epäoikeutetut velat.

Järjestöt ovat kuitenkin kampanjoineet menestyksekkäästi korppikotkia vastaan. Vuonna 2003 muun muassa islantilaisten supermarkettien omistaja Big Food Group luopui vastaavasta, 12 miljoonan punnan arvoisesta oikeusjutusta Guyanan valtiota vastaan. Nestlé teki saman ratkaisun vuonna 2002 vaadittuaan kuutta miljoonaa dollaria Etiopialta.

Lisää tietoa aiheesta