Uutinen

Sambia: Elefanttipopulaatio kasvussa

Tiina-Maria Levamo
15.3.2000

The National Park and Wildlife Services kertoo Sambian elefanttipopulaation kasvaneen vajaassa kymmenessä vuodessa huimasti. Kun 1992 Sambiassa oli 9605 elefanttia, vuonna 1999 laskettiin maassa elelevän näitä luomakunnan jättiläisiä peräti 35 000.

Suuren kiitoksensa elefanttipopulaation elpymisestä saavat Sambian monissa kansallispuistoissa toteutetut suojeluohjelmat sekä sitoutuminen kansainväliseen CITES-sopimukseen. Sopimusta valvomaan on Sambiassa koulutettu peräti 1981 villieläinpuistojen vartijaa.

The Convention on International Trade in Endangered Species astui voimaan vuonna 1991. Sen tavoitteena on suojella sukupuuttoon kuolemassa olevia suuria nisäkkäitä sitoutumalla muun muassa norsunluun kauppakieltoon.

Elefanttipopulaation kasvusta huolimatta Sambiassakin tapahtuu vuosittain törkeää salametsästystä. Vuosien 1996-1999 välisenä aikana luonnonsuojeluviranomaiset ottivat kiinni yli 3000 salametsästäjää. Pidätysten yhteydessä takavarikoitiin yli 3000 asetta.

Eniten salametsästystä tapahtuu huonosti vartoiduilla ja resursseiltaan heikoilla kansallispuistoalueilla. Esimerkiksi Lower Zambezin kansallispuistosta elefantit ovat sitten 1970-luvun alun vähentyneet 67 000:sta kuuten tuhanteen.

Sambian viimeinen sarvikuono kaatui muutama vuosi sitten South Luangwan kansallispuistossa. Afrikassa arvioidaan kaiken kaikkiaan olevan 12 000 sarvikuonoa, kun vielä 1950-luvun puolivälissä Afrikan sarvikuonopopulaatio oli miljoonan paikkeilla.

Yhteisöpohjainen hyöty villieläimistä

Köyhien ihmisten ja villieläinten rinnakkaiselo on vaikea yhtälö. Siksi villieläimet ovatkin hävinneet niiltä alueilta, joissa ihmiset asuvat ja viljelevät maata. Kuitenkin viime aikoina, elefanttipopulaation kasvaessa, pienviljelijät ovat törmänneet toisenlaiseen ongelmaan: elefantit tuhoavat heidän puutarhojaan ja peltojaan jättäen ihmiset kärsimään nälästä.

Parhaiten ihmisten ja villieläinten yhteiselo on Sambiassa käynnistynyt South Luangwan kansallispuistossa ja sen lähialueilla. Luangwa Intergrated Resource Development- projektin pääsponsoreina ovat norjalaiset. South Luangwan kansallispuisto on rankattu maailman viiden parhaimman kansallispuiston joukkoon.

Luangwan alueelta on varattu 5000 neliökilometrin alue metsästykseen. Alueella asuu 35 000 etniseen kunda-ryhmään kuuluvaa ihmistä. Alueelle metsästämään tulevat varakkaat, enimmäkseen länsimaiset asiakkaat maksavat huimia metsästyslupia leijonan tai vaikkapa puhvelin kaatamisesta. Nämä maksut sekä riista jaetaan kunda-heimon kesken.
Rahasta päättävät kylätoimikunnat (Village Action Groups). Usein rahat päätetään sijoittaa yhteiseen hyvään, kuten kouluihin ja terveyspalveluihin.

Uusinta South Luangwassa on yhteisöpohjainen Community Based Natural Resourse Management- lähestymistapa. Siinä turismista saadut verotulot jaetaan alueen asukkaiden kesken. Rahan käytöstä vastaavat tässäkin mallissa kylätoimikunnat.