Uutinen

Salvadorissa kiistellään avunjaosta

Kimmo Lehtonen
18.1.2001

El Salvadorin viikon takainen maanjäristyksen kriisinhallinta ja jälkihoito on jo kovan kritiikin kohteena. Useat kansalaisjärjestöt ja maan poliittinen oppositio syyttävät heti onnettomuuden jälkeen maahan muodostettua hätätilakomiteaa COENia (Comision de Emergencia Nacional) liian hitaasta toiminnasta ja avun panttaamisesta. Maan tiedotusvälineissä käydään kuumaa keskustelua aiheesta.

Kuva: Kimmo Lehtonen

Maahan on viime viikonlopusta lähtien virrannut apua ympäri maailmaa, mutta komitea ei vielä torstaihin mennessä ollut saanut jakokoneistoaan kunnolla toimimaan. Tuhannet maaseudun ihmiset olivat edelleenkin apua vailla, varsinkin maaseudulla. Komitea sanoi vielä torstaina tekevänsä inventaariota tulleista avustuksista ja vasta sen jälkeen aloittavansa avustusten kuljettamisen tuhoutuneille alueille.

Viime viikon keskiviikkona noin 50 kilometrin päässä sijaitsevassa Armenian kaupungissa tuhannet ihmiset vielä odottivat hätäapua, vaikkakin ruuanjakelu olikin jo kyetty järjestämään - sekin suurelta osin yksityisten toimijoiden ja kansalaisjärjestöjen ansiosta. Tiistai-iltana kaupunkiin oli saapunut ensimmäinen avustuskuorma, mutta tuhannet ihmiset olivat kuitenkin vielä kaduilla ja asuivat itse muovista ja lakanoista kyhäämissään asumuksissa.

Kuva: Kimmo Lehtonen

Armenian kaupunginjohtajan Moises Alvaradon arvion mukaan alueella oli ainakin yli 14 000 välitöntä avun tarvitsijaa. Vajaat tuhat taloa pelkästään kaupungin alueella tuhoutui kokonaan. Uutiset lähiseudun kylistä olivat vielä kuulopuheita eikä tarkkoja lukuja vielä ollut kyetty laskemaan.

Tilanne Armeniassa ihmetytti salvadorilaisen ympäristöliikkeen UNESin (Unidad ecologica salvadorena) koordinaattoria Mauricio Sermenoa.

"Hätäapukomissio keskittää avun omiin käsiinsä eikä jaa sitä nopeasti kunnille, joissa sitä palavasti tarvittaisiin. Siellä on myös tietämys siitä, mitä missäkin tarvittaisiin. Monilla ovat mielissä vielä Mitchin jälkihoitoon liittyneet ongelmat, jolloin avustuksista virtasi aivan väärään suuntaan: paikallisilta toreilta saattoi löytää monia uusia tuotteita."

Kaikista eniten tuhoja ja ihmishenkiä vaatineessa Santa Teclassa kaupungin pormestari Oscar Ortiz (ex-sissien puolue FMLN) syytti televisiossa hallitusta hitaasta toiminnasta ja poliittisesta pelistä.

"COENin tulisi auttaa meitä, eikä meidän heitä", Ortiz jyrisi. Santa Teclan pakolaiset on sijoitettu Cafetalon-nimiselle hiekkakentälle, jossa heitä viime torstaina oli noin 7 500. Suurin osa heistäkin asui edelleenkin itse kyhäämissään suojissa. Närää aiheuttakin tieto, että hätäapukomitean varastoihin Feria Internacionalin tiloihin on saapunut telttoja ja muuta tarpeellista.

Hätäapukomissioon värvätyt 500 työntekijää ovat kaikki oikeistopuolueliittoutuman aktivisteja. Poliittiset intohimot saattavatkin nousta yhä enemmän pinnalle, vaikka maa elää keskellä yhtä historiansa pahimmista tragedioista.

Hallitus on myös kääntynyt maan yritysjohtajien puoleen, ja äärioikeistolaisen ARENA-puolueen mahdollinen seuraava presidenttiehdokas ja maan varakkaimmaksi mieheksi tiedetty Roberto Murray Meza vetääkin nyt itsenäistä, lähinnä oikeistopoliitikoista ja liikemiehistä koostuvaa Solidaarisuuskomiteaa. Siitä, miten tämän komitean keräämä apu jaetaan, ei kenelläkään ollut mitään käsitystä.

Vaikka maanjäristyksestä maailmalle levinneet kuvat keskittyivät eniten ihmishenkiä vaatineeseen Las Colinasin keskiluokkaiseen asuinalueeseen Santa Teclassa, järistyksen tuhot levittäytyivät hyvin laajalle alueelle.

Köyhät kärsivät eniten, sillä kaikista heikkorakenteisimmat talot tuhoutuivat. Maaseudun tuhojen kartoitus saattaa kestää pitkään, joten kaikki luvut sortuneiden talojen ja vakavia vaurioita kärsineiden rakennusten määrästä ovat vielä suuntaa antavia. Joka tapauksessa aineelliset tuhot nousevat viime viikkoisten arvioiden mukaan yli miljardiin dollariin.

01.02.2001: Kirkon Ulkomaanavulta 2 mmk lisäapua Intiaan ja Salvadoriin