Uutinen

Sadan dollarin tietokone valmiina kehitysmaiden testattavaksi

Länsimaisittain halpa hinta ei riitä takaamaan, että kehitysmailla olisi varaa laitteeseen.
Jukka Aronen
14.2.2007

200702_100dollarlaptop.jpg

Vuosia mainostettu "sadan dollarin kannettava tietokone" on vihdoin lähtemässä kehitysmaiden kuluttajille.

"One Laptop Per Child" -hanke julkisti myyvänsä pian ensimmäisen koe-erän, 2 500 halpiskannettavaa, kahdeksaan kehitysmaahan. Hinta on aluksi 150 dollaria, mutta sen uskotaan tippuvan luvattuun sataan dollariin, kun laitteet siirtyvät massatuotantoon.

XO-nimellä kulkevia laitteita on tarkoitus tuottaa 50 miljoonaa ensi vuoden loppuun mennessä, ja vuonna 2010 kannettavia pitäisi olla jo 150 miljoonan lapsen käytössä. Silloin myös hinnan toivotaan painuvan jopa alle sadan dollarin.

"Tarkoituksena on saada hinta koko ajan tippumaan, sen sijaan, että lisäisimme laitteeseen jatkuvasti uusia toimintoja", kertoi hankkeen ohjelmisto- ja sisältöjohtaja Walter Bender Reutersille.

Käsinvedettävä ja langaton

Vaikka laite on halpa, sen kuorten sisään on pystytty upottamaan niin kehitysmaaolosuhteet huomioon ottavia vaativia teknisiä ratkaisuja kuin länsimaisille kuluttajille tuttuja multimediatoimintojakin.

Laitteelle tuotetaan virtaa samalla tavalla kuin veneen perämoottori käynnistetään - vetämällä narua edestakaisin. Minuutin vetourakka synnyttää 10 minuutin edestä sähköä. Käsinlataus on mahdollista siksi, että XO vaatii vain kaksi wattia energiaa, kun tavalliset kannettavat syövät 30-40 wattia.

Laitteen näyttö puolestaan muuttuu värillisestä mustavalkoiseksi kirkkaassa auringonpaisteessa, jotta monitorin luettavuus säilyy hyvänä.

Muita ominaisuuksia ovat merkistön helppo vaihto, digivideokamera, kovalevyn korvaava Flash-muisti, neljä USB-porttia, langaton verkkoyhteys ja kehitysmaakäyttöön räätälöity Linux-käyttöjärjestelmä.

Laitteen jälleenmyynti on estetty siten, että laite voidaan tarvittaessa lukita, jos se joutuu vääriin käsiin.

Pientä koe-erää testataan Brasiliassa, Uruguayssa, Libyassa, Ruandassa, Pakistanissa, Thaimaassa ja mahdollisesti Etiopiassa. Kokeilun jälkeen laitteita aletaan myydä laajalti ensin Indonesiassa ja sitten kourallisessa muita maita, kerrotaan Yahoon uutisessa.

Satakin dollaria on liikaa?

Vaikka XO:n teknisiä saavutuksia kiitellään, hankkeen muu toteutus on herättänyt pientä kritiikkiä.

Jotkut afrikkalaiset opettajat epäilevät laitteen soveltuvuutta paikallisiin luokkahuoneisiin. XO on suunniteltu yhdysvaltalaiseen tyyliin, jossa tärkeänä osana tietokoneen käyttöä on luova kokeilu musiikilla, videoilla ja omien sovellusten kirjoittamisella. Opettajat pelkäävät, että perinteiset opetusmenetelmät kärsivät.

Myös laitteiden hinta huolestuttaa. Sata dollaria on kehitysmaissa suuri summa rahaa.

"Hankkeen vetäjät haluavat, että velkaantuneet maat ottavat lisää lainaa tai käyttävät vähäisiä resurssejaan ostaakseen tietokoneita, joiden opetuskäytöstä ei ole kokemuksia laajalla mittakaavalla", ruoskii hanketta OLPC-blogissa seuraava Wayan Vota.

"Laitteen ostaminen (esimerkiksi) kaikille nigerialaisille lapsille veisi 73 prosenttia koko Nigerian budjetista - ei siis pelkästään koulutusmenoista vaan kaikista julkisista varoista", jatkaa Vota.

Huolta herättää myös mahdollinen jälleenmyynti, vaikka laitteen saakin periaatteessa lukittua.

Waya Votan mukaan houkutus digitaalisen lukon rikkomiseen on suuri, koska monet dollarin päiväansioilla toimeentulevat hankkisivat kernaasti 300 dollarin lisäansiot laitteen myynnistä.

Lisää tietoa aiheesta