Uutinen

Sadan dollarin tietokone käyttäjillä lokakuussa?

Vuosia visioidun, kehitysmaiden lapsille suunnatun halvan tietokoneen massatuotanto on vihdoin käynnistymässä. Ensimmäisten koneiden luvataan päätyvän käyttäjille lokakuussa.
Sanna Jäppinen
24.7.2007

Yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston professori Nicholas Negroponte esitteli viisi vuotta sitten ajatuksen kehitysmaiden lapsille suunnatusta kannettavasta tietokoneesta. Sittemmin Negroponten vision ympärille on syntynyt Kannettava joka lapselle -hanke (One Laptop per Children, OLPC), joka on saanut tavoitteilleen siunauksen YK:n kehitysohjelmaa ja Maailman talousfoorumia myöten.

Toiminnoiltaan ja rakenteeltaan riisutun, tarpeen vaatiessa aurinkoenergialla ja käsivoimin latautuvan koneen eli XO:n massatuotanto on nyt alkamassa maailman suurimman kannettavien tietokoneiden valmistajan Quantan tehtailla Taiwanissa, BBC uutisoi. Ensimmäisten koneiden pitäisi olla lasten käytössä lokakuussa.

Aiemmin OLPC on arvioinut, että tarvitaan kolme miljoonaa tilausta, jotta massatuotannon aloittaminen olisi mielekästä. Sitä, mihin maihin koneita on tilattu, ei ole julkistettu. Sadan dollarin koneeksi mainostetun XO:n hinta on tällä hetkellä noin 175 dollaria, mutta tavoitteena on vielä saada myyntihintaa alas.

Intel mukaan OLPC-hankkeeseen

Vuosien varrella XO:ta on arvosteltu tekniikaltaan kehnoksi härveliksi, joka ei täytä nykypäivän tietokoneelle asettuja vaatimuksia. Kriitikkojen joukossa on ollut muun muassa it-miljardööri Bill Gates.

Arvostelua on saanut osakseen myös OLPC:n missio: moni ihmettelee, miksi kannettavia tietokoneita suunnataan maihin, joissa paljon kipeämmin kaivattaisiin panostusta vaikkapa perusterveydenhuoltoon.

Tukea OLPC:n toimille on sijaan tullut esimerkiksi YK:n entiseltä pääsihteeriltä Kofi Annanilta, joka on kuvaillut hanketta globaalin solidaarisuuden osoitukseksi, jonka avulla luodaan uusia mahdollisuuksia kehitysmaiden lasten koulutukselle, BBC kirjoittaa.

Uutta puhtia hankkeeseen tuo se, että omaa halpakonettaan, Classmate PC:tä, köyhien maiden markkinoille kehitellyt ja XO:ta arvostellut Intel ilmoitti aiemmin heinäkuussa yhdistävänsä voimansa Negroponten kanssa. Intel jatkaa oman koneensa kehittelyä, mutta edistää myös XO:n levittämistä OLPC:n johtokunnassa.

"Yhteistyö Intelin kanssa tarkoittaa sitä, että mahdollisimman suuri määrä kannettavia päätyy lapsille", Nicholas Negroponte totesi Infoworldin mukaan.

 

Lisää tietoa aiheesta