Uutinen

Ruuan hinta pysyy kehitysmaissa korkeana

Elintarvikkeiden hinnat ovat jo laskeneet maailmanlaajuisesti, mutta eivät juurikaan kehitysmaissa, arvioi FAO. Unctad vaatii ruuan pörssikeinottelua kuriin, jotta keinotekoiset hintakuplat saadaan puhkottua.
Sanna Jäppinen
20.3.2009

Ruokakriisi on edelleen todellisuutta valtaosassa maailmaa, todettiin tällä viikolla järjestetyssä, ruokaa ja maataloutta käsitelleessä huippukokouksessa Washingtonissa. Noin 963 miljoona ihmistä eli suunnilleen 15 prosenttia maailman väestöstä kärsii nälästä ja aliravitsemuksesta. Talouskriisi ja siitä seuraava työttömyys kasvattavat edelleen ruokaongelmaa.

"Vaikka elintarvikkeiden hinnat ovat laskeneet maailmanlaajuisesti, osoittaa FAO:n hintaindeksi, että kehitysmaissa laskua on tapahtunut vain vähän tai ei ollenkaan", arvioi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n ekonomisti Liliana Bulbi.

FAO muistuttaa, että ruuan hinnan kallistuminen on vaikuttanut eniten köyhimpien ihmisten elämään. Siinä missä teollisuusmaissa ihmiset käyttävät keskimäärin 10-20 prosenttia tuloistaan ruokaan, saattaa kehitysmaissa ruokaan kulua ansioista jopa 80 prosenttia.

Järjestö tarjoaa nyt kauppa-, kehitys- ja talouspolitiikasta päättäville tahoille tueksi uuden verkkotyökalun, jonka avulla voi verrata elintarvikkeiden hintoja paikallisilla markkinoilla 55 eri maassa.

Maailmanpankki: Protektionismi ei ole ratkaisu

Washingtonin huippukokouksessa puhunut Maailmanpankin toimitusjohtaja Ngozi Okonjo-Iweala totesi, että ruokakriisissä on ollut kyse hintojen noususta, ei ruuan puutteesta. Hänen arvioi, että hinnat kohosivat osin siitä syystä, että esimerkiksi ruuaksi kelpaavaa viljaa on käytetty etanolin tuotantoon, uutisoi Reuters.

Okonjo-Iweala totesi, että talouskriisin yhtenä ratkaisuna pidetyn protektionismin lisääminen saattaa pahentaa entisestään kehitysmaiden tilannetta. Hän osoitti sanansa erityisesti maailman johtavien teollisuus- ja kehitysmaiden johtajille, jotka tapaavat huhtikuun alussa talouskriisihuippukokouksessa.

Edellisessä, marraskuussa pidetyssä G20-huippukokouksessa sovittiin, että maat eivät ryhdy minkäänlaisiin kauppaa rajoittaviin toimiin seuraavan vuoden kuluessa. Maailmanpankin mukaan kauppaa rajoittavia toimenpiteitä on kuitenkin tehty 47 kappaletta, ja niistä 17 on G20-maiden tekosia.

"Jos kehitysmaat näkevät teollisuusmaiden ryhtyvän toimenpiteisiin oman maataloutensa ja viljelijöidensä suojaamiseksi, on hyvin vaikea sanoa, etteivät kehitysmaat saisi tehdä samoin", Okonjo-Iwela totesi.

Unctad: Ruualla keinottelu kuriin

Elintarvikkeiden hintojen nopean kallistumisen yhtenä syynä on ollut viime vuosina lisääntynyt ruualla keinottelu raaka-ainepörsseissä. Pörsseissä kauppaa tehdään niin sanotuilla ruokafutuureilla eli sadot myydään hyvissä ajoissa ennen korjuuta. Suuriin voittoihin tähtääviä kauppoja tehdään yleensä hyvin nopeasti ja suurista määristä.

Näillä futuureilla spekulointi sekoitti osaltaan ruokamarkkinat vuosina 2007-2008 ja aiheutti keinotekoisen hintakuplan monien tuotteiden kohdalla, arvioidaan YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö Unctadin tuoreessa raportissa.

Unctadin mielestä jatkossa päättäjien on pystyttävä puuttumaan nykyistä paremmin sekä ruuan että öljyn hinnalla keinotteluun, jotta elintärkeiden tuotteiden hinnat eivät nousisi voittoja kurssien vaihtelusta hamuavien sijoittajien takia.

Jotta keinotteluun voidaan puuttua, vaaditaan raaka-ainemarkkinoilla lisää läpinäkyvyyttä, vaatii Unctad. Nykytilanteessa on vaikea arvioida, kuka ja mikä loppujen lopuksi hintoihin vaikuttaa.

Lisää tietoa aiheesta