Uutinen

Ruotsi tiukentaa kehitysrahoituksensa ehtoja

Ruotsi haluaa valvoa tiukemmin kansainvälisten organisaatioiden kautta kanavoimaansa kehitysapua.
Sanna Jäppinen
9.3.2009

Jos kansainväliset organisaatiot eivät muuta toimintatapojaan, vedämme rahamme pois, kuuluu Ruotsin kehitysyhteistyöstä vastaavan ministeri Gunilla Carlssonin selkeä viesti.

Tyytymättömyys varojen hallinnointiin tuli esille Ruotsin hallituksen selvitettyä antamansa rahoituksen käyttöä yli 20 monenkeskisessä kehitysyhteistyöorganisaatiossa.

9. maaliskuuta julkistetun selvityksen tulosten valossa aiotaan harkita uudestaan Ruotsin kehitysapupotin jakamista: nyt monenkeskiset organisaatiot saavat lähes lähes puolet kokonaissummasta, joka on tänä vuonna noin 34 miljardia kruunua (noin 2,9 miljardia euroa).

Ruotsi on useiden monenkeskisten apuorganisaatioiden suurimpia yksittäisiä rahoittajia.

Erityisesti risuja sai YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, jonka toiminta arvioitiin tehottomaksi ja liian keskusjohtoiseksi. FAO on parhaillaan uudistamassa organisaatiotaan, joten toistaiseksi järjestön rahoitukseen ei puututa, kirjoittaa Carlsson Dagens Nyheter -sanomalehdessä.

Muita erityistarkkailun kohteeksi joutuneita järjestöjä ovat Carlssonin mukaan YK:n alaiset huume- ja rikosvirasto UNODC, asuinyhdyskuntarahasto UN Habitat, naistenrahasto Unifem ja hiv/aids-ohjelma UNAIDS sekä Maailman ympäristörahasto GEF.

Näiden järjestöjen lisäksi arvioinnissa oli mukana muita YK:n alaisia järjestöjä, kehityspankkeja sekä Euroopan unionin komissio.

Carlssonin mukaan Ruotsi aikoo jatkossa pitää visusti huolen siitä, ettei se ole kansainvälisessä yhteisössä mukana vain rahoittajan ominaisuudessa vaan myös "muokkaamassa monenkeskisten toimijoiden linjaa omien tavoitteidensa ja painopisteidensä mukaiseksi".

Lisää tietoa aiheesta