Uutinen

Ruotsalainen sademetsä

Tommy Åsberg on tulisieluinen ruotsalainen opettaja, joka suojelee Costa Rican sademetsiä kotitoimistostaan käsin. Jotta costaricalaista luonnonpuistoa voitiin tukea, täytyi perustaa järjestö ja nähdä paljon vaivaa. Onneksi tukena on kattojärjestö Forum Syd.
Sini Kuvaja
6.10.2003

Tommy Åsberg (Kuvaaja: Sini Kuvaja)
Kaikki alkoi siitä, kun Åsberg otti 1990-luvun alussa vastaan vieraan Costa Ricasta. Mies oli Ruotsissa etsimässä apua luonnonpuiston säilyttämiseen. Syntyi uusi järjestö, jolle annettiin provosoiva nimi: Ruotsalainen sademetsä Cabo Blanco. Luonnonpuiston takaa nimittäin löytyi ruotsalainen Olof Wessberg, joka perusti luonnonsuojelualueen 1950-luvulla. Wessberg näki jo tuolloin sademetsiin kohdistuvan uhan ja osti 1300 hehtaarin kokoisen uskomattoman kauniin alueen. Siitä tuli Costa Rican ensimmäinen suojelualue.

"Olen matkustanut paljon ympäri maailmaa, mutta kun vierailin Cabo Blancossa, ymmärsin hyvin ruotsalaista ystävääni", Åsberg muistelee ihastumistaan alueeseen.

Åsberg opettaa suuressa koulussa maantietoa, kieliä ja uskontoa. Sademetsän tukijat löytyivät läheltä. Koulun opettajat ja oppilaat lupautuivat oitis auttamaan.

"Meidän järjestömme ei voi ostaa suuria määriä maata suojeltavaksi. Sen sijaan uskon koulutuksen voimaan, ja olemme tukeneet ympäristökasvatusta alueen kouluissa."

Cabo Blanco ei ole yhden miehen organisaatio, mutta paljon lepää kuitenkin Åsbergin harteilla.

"Kun aloitin tämän, en voinut kuvitellakaan, miten suurta toiminnasta tulisi. Joskus vastuun kantaminen tuntuu raskaalta täyden työpäivän jälkeen. Mutta minulla ja costaricalaisilla ystävilläni on sisäinen palo tähän työhön. Silloin pienellä rahalla voi saada paljon aikaan. Tähän on uponnut myös paljon omaa rahaa ja aikaa, mutta takaisin olen saanut paljon enemmän: kokemuksia ja onnen tunnetta."

Pienet järjestöt tarvitsevat tukeaCabo Blanco on kattojärjestö Forum Sydin jäsen. Åsberg kertoo, että kattojärjestön neuvot olivat tarpeen erityisesti alussa, jotta saatiin tukihakemus tehtyä. Hyvä keskusteluyhteys jatkuu edelleen.

"Forum Syd tarjoaa paljon kursseja ja apua. Rahasta järjestöllämme on tietysti aina pula ja toivoisin, että esimerkiksi matkakustannuksistani voitaisiin kattaa enemmän. Ymmärrän kyllä, että tällaisessa hyötyä tavoittelemattomassa järjestössä täytyy itsekin laittaa toimintaan rahaa ja aikaa, mutta jos tätä järjestöä vetäisivät nuoret opiskelijat, heillä ei olisi sijoittaa omaa rahaa tähän."

Åsbergin mielestä suuret järjestöt saavat rahoituksen lähes automaattisesti, mutta pienet joutuvat todistamaan olemassaolonsa oikeutuksen joka kerta.

"Kattojärjestöllä on suuri vastuu. Suuret järjestöt pärjäävät kyllä ja saavat rahansa, mutta pienet tarvitsevat tukea, niillä on paljon kovempaa."