Uutinen

Ruokapolitiikkaa rytmien lomassa

Teppo Eskelinen
16.5.2003

 

Kuva: Michael Frein. (Kuvaaja: Petri Kuokka)
Michael Frein
 

Festivaaleilla kuuluu olla hauskaa, mutta Maailma Kylässä -festareihin kuuluu myös vakava asia. Erityisesti ruokamaailma-teltan yhtyeiden ja makujen seassa pysähdyttiin useita kertoja miettimään muun muassa miten ruoka-ajan vaatimaton tavoite, nälän poistaminen maailmasta, saataisiin toteutettua.

Saksalainen Michael Frein EED-järjestöstä nousi lauantain aikana lavalle puhumaan kaksi kertaa. EED on etelä-pohjoinen -kysymysten parissa toimivien järjestöjen yhteistyöverkosto, ja Frein itse tuntee erityisesti kauppapolitiikkaa.

Frein puhui erityisesti Trips-sopimuksen vaikutuksista. Trips on Maailman kauppajärjestö WTO:n sopimus, joka säätelee patentteja ja tekijänoikeuksia. Vaikka näkyvin kiistakysymys Tripsin yhteydessä onkin ollut lääkkeiden saatavuus, on sopimuksella suuria merkityksiä Etelän ruokaturvan kannalta.

Tärkein yksittäinen kysymys on elämän patentoinnin oikeutus. Siemenviljalajikkeita patentoidaan jatkuvasti lisää, mikä lisää viljelijöiden riippuvuutta alan suuryhtiöistä. Useimmiten nämä ovat pohjoisen yhtiöitä. ”Näitä kysymyksiä mietittäessä on hyvä muistaa, että 97% maailman patenteista on pohjoisen maiden yhtiöiden ja ihmisten hallussa”, Frein muistutti.

Frein ilmaisi myös huolensa alkuperäiskansojen perinnetiedosta. Tieto joka ei kuulu kenellekään, on kenen tahansa patentoitavissa. Trips-sopimus ei suojele kansoja tällaiselta biopiratismilta, eikä tunne yhteisen ja vapaasti käytettävissä olevan tiedon arvoa.

Geenimanipulaatioon ruokaturvan takaajana Frein suhtautua hyvin epäilevästi. ”Ihmisillä on nälkä koska heillä ei ole rahaa ruoan ostamiseen, ei siksi etteikö ruokaa olisi tarpeeksi”, Frein sanoi. Hän myönsi että geenimanipulaatiolla voidaan joissain tilanteissa esimerkiksi torjua tuhohyönteisiä, mutta keskeinen kysymys kuitenkin on, miten ihmiset voitaisiin ruokkia paremmin. Geenimanipulaation takana ovat ensi sijassa taloudelliset intressit, Frein muistutti.

Eurooppalaisilla kuluttajilla on omiakin tärkeitä huolenaiheita. WTO:ssa on käynnissä kiista Euroopan asettamasta geenimanipuloitujen tuotteiden merkitsemispakosta. Muutaman vuoden kuluttua voi olla, että eurooppalainen kuluttaja ei enää voi halutessaan välttää geenimanipuloituja tuotteita. ”Päättäjille täytyisi tehdä selväksi, että tätä ei haluta”, Frein sanoi ja viittasi myös rakenteellisemman muutoksen tarpeeseen – nyt kun muutama ihminen WTO:ssa tuntuu päättävän, mikä on ihmisille terveellistä ja mikä ei.

Ruokamaailman lavalla vieraana oli myös Pedro Guzman, Suomessa vieraileva nicaragualainen reilun kaupan luomuviljelijä. Guzman kertoi paikallisten kahvinviljelijöiden oloista ja toivoi reilun kaupan järjestelmän vahvistuvan. Harvalla viljelijällä on sellainen mahdollisuus, mikä Guzmanille oli siunaantunut: päästä katsomaan maailman toiselle laidalle, minkä näköiset ihmiset hänen kahviaan juovat.

Yleisöä teltassa liikkui paljon, eikä varmasti pelkästään sateen vuoksi. Lavan ohjelman lisäksi telttaa seinustivat maahanmuuttajajärjestöjen ruokakojut, josta sai ostaa ruokaa monelta maailman laidalta.


Maailma Kylässä -sivut:
www.maailmakylassa.net