Uutinen

Ruokahuippukokous: Afrikkaan vihreä vallankumous

Roomaan kokoontunut kansainvälinen huippukokous vaatii ruoka-avun lisäämistä, kaupan esteiden purkamista ja köyhien maiden maatalouden tukemista ruokakriisin selvittämiseksi. Myös biopolttoaineet puhuttivat kokousväkeä.
Eeva Eronen
4.6.2008

Jollei ruuan hintojen nousua onnistuta tyrehdyttämään, voi nykyinen nälkäisten joukko - 850 miljoonaa ihmistä - kasvaa sadalla miljoonalla, varoitteli YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon maailmanjärjestön koolle kutsumassa kokouksessa, johon osallistui valtion päämiehiä ja muita silmää tekeviä yli 150 maasta.

Huippukokous julkistaa virallisen lausuntonsa sen päätöspäivänä 5. kesäkuuta, mutta Reutersin mukaan luonnospaperissa luvataan esimerkiksi lisätä investointeja kehitysmaiden maatalouteen ja pureutua kauppaa hankaloittavien sääntöjen uudistamiseen.

"Ilmassa on selvästi päättäväisyyttä, jaettua vastuuta ja jäsenmaiden poliittista sitoutumista tehdä oikeita poliittisia valintoja ja investoida maatalouteen tulevina vuosina", Ban Ki-Moon kertoi kokouksen tunnelmista Reutersin mukaan.

 

Nigeriasta Afrikan leipäkori?

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n pääjohtaja Jaques Diouf painotti kokousväelle, että ruokaturvaa parannetaan parhaiten lisäämällä maatalouden tuottavuutta ja tuotantoa köyhissä, ruokaa tuovissa maissa.

Uutistoimisto IPS:n mukaan Diouf myös muistutti siitä, että menneinä vuosikymmeninä maatalouteen suunnattu apu on kuitenkin vain tippunut.

Niin sanottu vihreä vallankumous eli maataloustuotannon kiihtyminen tahdotaankin saada vauhtiin etenkin Afrikassa. Kerta ei ole ensimmäinen.

"Maailmanlaajuinen ruokakriisi on Afrikalle hälytyssoitto saada aikaan vihreä vallankumous, jota on lykätty aivan liian kauan", Reutersin lainaama Nigerian maatalousministeri arvioi.

Vallankumousta puuhaavan liittymän (Alliance for a Green Revolution in Africa) puheenjohtajana toimiva YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan kertoi, että maataloustuotantoa on tarkoitus kiihdyttää maanosan "biodiversiteettiä ja erilaisia alueita kunnioittaen".

Tuotantoa aiotaan kiihdyttää antamalla teknistä tukea maan- ja vedenkäytön tehostamiseksi, infrastruktuuria kehittämällä ja hankkimalla viljelijöiden käyttöön siemeniä ja lannoitteita. Toiminnan on tarkoitus keskittyä niille Afrikan aluille, joilla on kohtuullisen suotuisat olot maanviljelyä ajatellen.

Toimista hyvillään ollut Nigerian maatalousministeri arvioi, että maalla olisi mahdollisuudet tulla Afrikan "leipäkoriksi". Tämän hetkinen todellisuus on siitä kuitenkin kaukana, sillä pienviljelijöiden tekniikat ovat hyvin alkeellisia ja 90 prosenttia tiloista on riippuvaisia sateista, mikä tekee viljelystä haavoittuvaista.

 

Biopolttoaineiden rooli?

Kansainvälinen kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam muistutti kokousta siitä, että sen annin pitää olla muutakin kuin hätäapua. Järjestön mukaan esimerkiksi kansainvälisiä tavoitteita biopolttoaineiden käytön lisäämisestä on harkittava uudelleen.

Biopolttoaineiden rooli ruokakriisin kiihdyttäjinä herättikin kokouksessa paljon keskustelua, ja Brasilia ja Yhdysvallat joutuivat selkä seinää vasten puolustamaan omaa toimintaansa.

Kaupan esteiden purkamisesta osallistujat olivat yksimielisempiä, Reuters arvioi. Esimerkiksi Ban Ki-Moon arvioi, että WTO-neuvotteluiden nopea loppuun saattaminen olisi yksi askel kriisissä eteen päin.

Oxfamin mukaan WTO-neuvotteluiden loppuun vieminen nykyisten ehtojen mukaan ei kuitenkaan auttaisi tilannetta. Myös yli 230 järjestön, maataloustuottajien organisaation ja ammattiyhdistyksen kansainvälinen verkosto painotti, että vastaus ei löydy vapaammasta kaupasta.

Verkoston mukaan niin sanotun WTO-sopimuksen solmiminen voisi tehdä kriisistä pahemman tekemällä hinnoista ailahtelevaisempia, kasvattamalla kehitysmaiden riippuvuutta tuontiruuasta ja vahvistamalla kansainvälisten maatalousfirmojen voimaa.

IPS:n haastattelema Action Aidin pääsihteeri Marco De Ponte kannattikin kokouksen päätavoitetta eli maataloustuotannon modernisointia.

 

Lisää tietoa aiheesta