Uutinen

Ruoka-avun ostot tukemaan kehitystä

YK:n mukaan kehitysmaiden maataloustuotannon tukeminen ruokaa ostamalla muuttaa ruoka-avun merkitystä "vallankumouksellisesti".
Wolfgang Kerler
29.9.2008

IPS -- Yhä suurempi osa köyhien maiden ruoka-avusta ryhdytään ostamaan apua saavien maiden viljelijöiltä, YK:n Maailman ruokaohjelma (WFP) ilmoittaa. Hanketta rahoittaa muun muassa tietotekniikkamiljardööri Bill Gates.

"Tämä on ruoka-avun vallankumous", WFP:n toiminnanjohtaja Josette Sheeran hehkutti julkistaessaan niin sanotun P4P- eli Purchase for Progress -hankkeen syyskuun lopulla.

Käytännössä WFP solmii ostosopimuksia kehitysmaiden pienituloisten viljelijöiden kanssa, minkä uskotaan lisäävän sekä tuotantoa että tuottavuutta.

P4P:tä testataan viisi vuotta 21 maassa, joista 15 sijaitsee Afrikassa, neljä Latinalaisessa Amerikassa ja kaksi Aasiassa. Tavoitteena on tuntuva kohennus vähintään 350 000 pienviljelijän tuloihin.

Bill ja Melinda Gates tukevat hanketta noin 45 miljoonalla eurolla ja Howard Buffetin säätiö noin kuudella miljoonalla. Belgia on luvannut puolisen miljoonaa euroa P4P:n toteutukseen Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Ei hyötyä kaikille

Cornell-yliopiston professori Per Pinstrup-Andersen muistuttaa, ettei P4P paranna automaattisesti köyhien asemaa.

Hänen mukaansa ohjelmasta on apua niillä alueilla Afrikassa, joiden viljelijöillä ei ole ollut pääsyä markkinoille. P4P voi tuoda heille lisäansioita.

Monet muut eivät kuitenkaan pysty kasvattamaan tuotantoaan, ellei maaseudun perusrakenteita vahvisteta, Pinstrup-Andersen tähdentää.

WFP ostaa nykyisinkin osan avustusruoastaan kehitysmailta, joiden kärjessä on Uganda. Maan presidentin Yoweri Musevenin mukaan pääsyy hänen maansa köyhyyteen on kotitarveviljely.

"Jos minulla on ruokaa, mutta ei rahaa, miten voin päästä irti köyhyydestä?" hän kysyi P4P:n julkistamistilaisuudessa.

Ratkaisuksi tarjotaan P4P:tä, joka mahdollistaa kaupallisen viljelyn ja tuo tuloja ruokaturvan ohella.

Polttoaineiden ja lannoitteiden hintojen nousu on pahentanut maailman ruokakriisiä ja vaikeuttanut avustustoimintaa. YK:n mukaan aliravittujen määrä maailmassa kasvoi viime vuonna 75 miljoonalla ja ylti 923 miljoonaan.