Uutinen

Ruoanmyynti yleisötapahtumissa

Ruoanmyynti yleisötapahtumissa on monelle pienelle kansalaisjärjestölle tehokkain tapa hankkia rahoitusta, mutta myynti edellyttää useiden lupa- ja terveyssädösten noudattamista.
Ilona Niinikangas
24.4.2002

 

Myyjän ja tapahtumajärjestäjän muistilistaRuoanmyyntiin kannattaa valmistautua huolella, sillä viime vuosina säännöt ovat tiukentuneet ja niiden noudattamista valvotaan entistä tarkemmin. Asiat on hyvä hoitaa kuntoon muutenkin, sillä kukaan tuskin haluaa saada järjestöään otsikoihin esimerkiksi salmonellaepidemian käynnistäjänä. Tässä vinkkejä ruoanmyyntiä suunnitteleville, osoitteesta www.kepa.fi/mtorit/jarjestot/ruuanmyynti löydät tarkempia tietoja.

 • Ruokaa myyvän järjestön täytyy lähettää tapahtumapaikkakunnan ympäristökeskukselle tai muulle vastaavalle viranomaiselle ilmoituslomake ruuanmyynnistä.
   
 • Paloviranomaiset neuvovat tapahtuman pääjärjestäjiä sammutuskaluston käytössä, telttojen paloturvallisuuden hoitamisessa sekä ruuan valmistuspisteiden ja varauloskäyntien sijoittamisessa. Järjestäjä voi joko ostaa tai vuokrata käsisammuttimia.
   
 • Myös ruokaa myyville järjestöille suositellaan vähintään oman sammutuspeiton ostamista ja sen käytön opettelua.
   
 • Vedenkeittimet vievät paljon sähköä ja voivat aiheuttaa jopa sähkönjakeluhäiriöitä tapahtumaan, joten ruokaa myyvien järjestöjen tulisi ilmoittaa arvionsa sähköntarpeestaan etukäteen järjestäjille.
   
 • Ruoanmyyntipisteen välittömään läheisyyteen on rakennettava esimerkiksi hanallisesta kanisterista käsienpesupiste. Koko tapahtumassa tulee olla vähintään yksi vesipiste, josta ruuanmyyjät noutavat vettä (esimerkiksi läheinen liike tai ravintola). Vesipisteiden tulee olla käytössä useita tunteja ennen tapahtuman alkamista valmisteluja varten.
   
 • Jätevettä ei saa kaataa maahan edes puistossa, joten järjestäjän on hoidettava tapahtumaan myös viemäripiste.
   
 • Yleisölle kannattaa järjestää oma erillinen juomapisteensä. Tapahtuman järjestäjän tulee hoitaa myyjille ja yleisölle myös wc-tilat, esimerkiksi kuivakäymälöitä.
   
 • Kylmätuotteilla on oltava riittävän viileä säilytystila, esimerkiksi kylmälaukku. Lämmin ruoka tulee säilyttää vähintään 60-asteisena. Lämpötilojen tulee säilyä myös kuljetuksen ajan.
   
 • Menun suunnittelu, hinnoittelu ja annostelu kannattaa suunnitella huolella, jotta myynnistä jäisi järjestölle voittoa. Vaihtoehtoja ei kannata olla kolmea enempää, jotta myynti ja valmistus ovat tehokkaita.
   
 • Pieni ja halpa annos on yleensä myyvin, sillä kansalaisjärjestötapahtumien yleisö haluaa usein maistella pieniä annoksia useammilta myyjiltä.
   
 • Liesiä voi vuokrata, kannattaa kysyä esimerkiksi nuorisoasiainkeskuksilta, partiolaisilta, työttömien yhdistykseltä, urheiluseuroilta ja Martoilta.
   
 • Tarjoiluastioiden tulee olla nykysäädösten mukaan kierrätettäviä tai pestäviä. Kertakäyttöastiat (lautaset, mukit, haarukat) eivät saa olla muovia vaan esimerkiksi pahvia tai puuta. Ruuanmyyjillä on velvollisuus palauttaa tai kierrättää myymänsä tuotteen mukana tulevat pullot.
   
 • Tapahtuman pääjärjestäjän tulee tuoda paikalle jätehuoltopiste, jossa ruuanmyyjät ja yleisö lajittelevat jätteet kierrätettäviin, bio- ja sekäjätteisiin sekä paperiin. Myös ruoanmyyjien kannattaa varata jokaiselle jätetyypille astiat oman myyntipisteen ulkopuolelle ja huolehtia niiden tyhjennyksestä jätehuoltopisteeseen.

  Tarkempia ohjeita osoitteesta www.kepa.fi/mtorit/jarjestot/ruuanmyynti. Voit kysyä neuvoa myös esimerkiksi Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ympäristöterveysyksiköstä, puhelin (09) 731 21. Kierrätysasioissa neuvoa voi kysyä myös Stadin kansanjuhlat -tapahtumaverkostolta: Pia Vilenius, puhelin (09) 7312 2905, pia.vilenius@ymk.hel.fi.