Uutinen

Ruanda: maallikot ratkomaan kansanmurhasyytteitä

Ruandalaiset äänestivät viime viikolla kansan parista 260 000 maallikkotuomaria tuomitsemaan hutuja, joita epäillään osallisuudesta vuoden 1994 kansanmurhaan.
Janne Sivonen
7.10.2001

Ruandan vankiloissa viruu 115 000 hutua syytettynä osallistumisesta vuoden 1994 kansanmurhaan, jossa surmattiin noin 800 000 tutsia ja maltillista hutua. Vain murto-osa syytetyistä on päässyt oikeuteen, sillä Ruandassa ei ole tarpeeksi koulutettuja tuomareita kaikkien tuomitsemiseen.

Nyt tuomaripulaan tuovat helpotusta perinteistä ruandalaista kyläoikeusistuinta jäljittelevät gacaca-oikeudet, joiden tuomareiksi valitaan hyvämaineisia maallikoita. Viime viikon lopulla järjestetyissä vaaleissa äänestettiin peräti 260 000 maallikkotuomaria, joiden voimin maahan perustetaan kaikkiaan 11 000 kyläoikeutta.

Kyläoikeuksissa tuomitaan vain syytettyjä, joita epäillään ryöstelyn ja omaisuuden tuhoamisen kaltaisista lievistä rikoksista. Vakavimmista kansanmurhan aikaisista teoista, esimerkiksi murhista ja raiskauksista epäiltyjen jutut käsitellään edelleen ammattilaisten vetämissä tavallisissa oikeusistuimissa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kiinnittäneet huomionsa siihen, etteivät gacaca-tuomioistuimet täytä kansainvälisiä ihmisoikeusstandardeja: syytetyiltä puuttuu muun muassa mahdollisuus puolustusasianajajaan. Tuomiot ovat suhteellisen lieviä, yleensä yhdyskuntapalvelua, mutta toisaalta syytetyt ovat asemassa, jossa paine tunnustaa tekemättömiäkin rikoksia on suuri.

Tästä huolimatta sekä tavallinen kansa että syytetyt kannattavat kyläoikeuksien perustamista, sillä jos kaikki oikeustapaukset ratkottaisiin tavallisissa tuomioistuimissa, useimmat epäillyt ehtisivät kuolla vankiloihin ennen juttujen käsittelyn alkamista.

Myös Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestöä edustava Alison Des Forges on todennut, että perinteinen kyläoikeus on vakavista puutteistaan huolimatta ainoa todellinen toivo yli 100 000:lle kansanmurhasta syytetylle.


Lisätietoja:

Hirondelle-uutistoimiston juttuja gacacasta.
IRIN: 90 percent of electorate vote for traditional judges
IRIN: Elections of traditional court judges begins
BBC: Rwandans back people's courts
YK:n sotarikostuomioistuin Tansanian Arushassa.