Uutinen

Rovaniemen globbari haastaa Väyrysen

Massaglobbauksessa 25.5. äänestäjät eri puolilta Suomea tulevat kertomaan kansanedustajille, mitä päättäjien pitäisi tehdä paremman maailman puolesta. Anu Hautalampi lähtee Rovaniemeltä asti tapaamaan lappilaisia edustajia. Ottaako ministeri Paavo Väyrynen haasteen vastaan?
Sanna Autere
15.5.2007

sautere_anu_hautalampi.jpg<- Anu Hautalampi haluaa vaikuttaa ja matkustaa massaglobbaukseen Rovaniemeltä (Kuvaaja: Sanna Autere)

Massaglobbaustapahtuman viesti kansanedustajille on yksinkertainen: maailmanparannus ei vaadi ihmetekoja, vaan johdonmukaisia tekoja eri politiikanaloilla. Elintärkeä kehitysapu ei yksinkertaisesti riitä, jos Suomi tai EU toimii samaan aikaan muussa politiikassaan kehitysmaiden etua vastaan.

Viestin eteenpäin viemisen tapa on uusi ja erilainen: yhden päivän aikana tavalliset kansalaiset Suomen kaikista vaalipiireistä tapaavat omat kansanedustajansa ja kertovat heille henkilökohtaisesti, miten monella politiikan alalla edustajien päätökset vaikuttavat kehitysmaihin ja köyhyyteen.

Terveisiä Väyryselle

Lapin edustajista Anu Hautalampi toivoo erityisesti kohtaavansa kansanedustaja Esko-Juhani Tennilän sekä tuoreen ulkomaankauppa- ja kehitysministerin Paavo Väyrysen. "Aika näyttää, paljonko siinä painottuu kehitys, eikä vain kauppa", Anu Hautalampi toteaa ministerin vastuualueista.

"Jokaiselle ihmiselle pitäisi taata mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään", Hautalampi toteaa painokkaasti. Hän on asunut Intiassa ja toimittajan työssään nähnyt, kuinka ala-arvoisissa oloissa köyhät ihmiset joutuvat elämään. Maailmassa yli miljardi ihmistä "elää" alle dollarilla päivässä.

"Haluan kertoa edustajille paikallisten ihmisten elämästä ja elintasosta. Kansanedustajien päätökset vaikuttavat myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Köyhyys on ihmisoikeuskysymys, ja Suomen tulee kantaa aktiivisemmin vastuunsa maailmanlaajuisista ongelmista", Hautalampi muistuttaa.

Uudenlaista kansalaisvaikuttamista

Massaglobbaus on Suomen ensimmäinen kehityspoliittinen kansalaistapaaminen, jossa äänestäjät ja päättäjät kohtaavat keskustellakseen köyhyyteen ja globaaliin eriarvoisuuteen liittyvistä asioista kuten ilmastonmuutoksesta, kehitysrahoituksesta, kauppapolitiikasta sekä naisten ja lasten oikeuksista.

"Kansanedustajat ovat vain ihmisiä, eivät hekään voi tietää kaikkea. Siksi on tärkeää mennä keskustelemaan heidän kanssaan ja tarjota heille uusia näkökulmia", Anu Hautalampi toteaa.

Tapahtuma on Kepan koordinoiman valtakunnallisen vaikuttamisverkoston, globbarien, kevään toiminnan huipentuma. Globbaaminen on globaalia lobbaamista eli vaikuttamista maailmanlaajuisiin kysymyksiin. Tavallisten kansalaisten ja järjestöjen maanlaajuinen verkosto haluaa nostaa kehityskysymykset yhteiskunnalliseen keskusteluun, jotta Suomi toimisi aktiivisemmin globaalin köyhyyden poistamiseksi.

Kansanedustajia pyydetään myös täyttämää lupauskortti, jossa heiltä perätään konkreettisia toimia Suomen globaalin vastuun edistämiseksi, mustaa valkoisella. Massaglobbaus ei jää vain yhden päivän tempaukseksi, vaan globbariverkosto seuraa kansanedustajien antamien lupausten toteutumista vaalikauden kuluessa.

Nukkuvat hereille

Globbaustapahtumaan osallistuminen ei vaadi kehityspoliittista asiantuntijuutta tai omakohtaista kokemusta kehitysmaassa asumisesta, huoli maailman tilasta ja kiinnostus vaikuttamiseen riittää, Hautalampi huomauttaa.

"Jokainen ihminen voi muodostaa omat mielipiteensä ja toimia niiden pohjalta. Aina löytyy jotain tarttumapintaa."

Esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutukset ulottuvat myös lähelle. "Jos vaikka ajatellaan, miten Lapin talvi on muuttunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, niin ihan hirvittää."

"Suomessa tuntuu olevan vielä kuilu niiden välillä, jotka ovat todella kiinnostuneita kehityskysymyksistä ja haluavat vaikuttaa maailmanlaajuisiin ongelmiin, ja niiden välillä, jotka eivät välitä tai eivät tiedosta ongelmia. On iso haaste, miten myös näitä 'nukkuvia' suomalaisia ja koko pohjoisen pallonpuoliskon ihmisiä saisi heräteltyä", Hautalampi pohdiskelee.

"Monesti ihmiset kokevat voimattomuutta, ettei ole muka mahdollisuutta vaikuttaa. Parempi kuitenkin aktivoitua kuin turhautua kotona. Massaglobbaus on mielestäni hieno mahdollisuus toimia."

Ilmoittautumisaikaa massaglobbaustapahtuman osallistujaksi on perjantaihin 18.5. asti. Lisätietoja antaa Kepan järjestökoordinaattori Kaisu Tuominen, puh: (09) 5842 3225, kaisu.tuominen@kepa.fi.

Lisää tietoa aiheesta