Uutinen

Romanialainen ympäristöjärjestö etsii yhteyksiä

Ilona Niinikangas
31.3.2000

Vuonna 1990 romanialaisessa Târgu Muresin kaupungissa aloitti toimintansa Rhododedron niminen ympäristönsuojeluyhdistys. Ceausescun diktatuurin jälkeen ihmiset päättivät, ettei ympäristönsuojelua ja jälleenrakennusta voi jättää byrokraattisten valtionlaitosten huoleksi vaan tarvittiin kansalaisjärjestön apua.

Ensi töikseen Rhododendronin jäsenet perustivat Calimani-kansallispuiston Karpaattien vuoristoon, alkoivat pitää ympäristökoulutusta ja aktivoida paikallisia asukkaita.
Rhododenron on osallistunut Maan ystävien Kestävä Eurooppa -ohjelmaan ja kampanjoi tällä hetkellä alueen suurimpia saastuttajia, Mobex-huonekalutehdasta ja Azomures-kemian kombinaattia vastaan. Ympäristönsuojelu Romaniassa ei ole aivan vaaratonta, sillä järjestön puheenjohtajaa on uhkailtu ja häneltä on varastettu muun muassa tietokone.

Järjestö kokeilee kompostimenetelmiä, joiden avulla sahanpurua voidaan käyttää maataloudessa. Lisäksi suunnitelmissa on perustaa luonnonsuojelualue Becesiin ja vähentää läheisen Mures-joen saastumista. Nyt Rhododendron haluaisi luoda yhteyksiä suomalaisiin ympäristöjärjestöihin, vaihtaa kokemuksia ja saada neuvoja esimerkiksi kompostimenetelmistä. Myös yhteiset projektit kiinnostavat.

Lisätietoja: Imre Bartis, s-posti: ibartis@hotmail.com
Ankkarinraitti 8A9, 33700 Tampere. Kesäkuusta lähtien: Bd. Pandurilor, 68/3, 4300 Târgu Mures, România.