Uutinen

Robert Mugabe jatkaa Zimbabwen johdossa

Zimbabwen pääpuolue ZANU-PF päätti viikonloppuna, että maan "vapahtaja" - ja talouskriisin arkkitehti - Robert Mugabe jatkaa maan johdossa vuoden 2008 vaalien jälkeenkin.
Esa Salminen
17.12.2007

PEMBA -- Robert Mugabe jatkaa Zimbabwen itsevaltiaana vuoden 2008 presidentinvaaleissa. Näin käytännössä päätettiin viikonloppuna 15.-16. joulukuuta, kun valtapuolue ZANU-PF äänesti Mugaben jälleen kerran puolueen johtoon - ja puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Mugabe on johtanut puoluetta vuodesta 1977, ja käytännössä myös maata sen itsenäistyttyä vuonna 1980.

Maaohjelma mahdollisesti laiton

Vuonna 2000 Mugabe aloitti maareformin, jonka piirissä hän ajoi valkoiset kaupalliset viljelijät - joiden hallussa siirtomaa-ajalta lähtien on ollut leijonanosa Zimbabwen viljelymaasta - ulos, ja jakoi näiden maat uudelleen tukijoilleen ja sukulaisilleen. Tämä syöksi aiemmin hyvin toimeentulevan maan diplomaattiseen ja taloudelliseen kriisiin, jolle ei näy loppua.

Joulukuun 13. päivänä 75-vuotias maanviljelijä, Michael Cambell, voitti oikeusjutun Zimbabwen valtiota vastaan. Hän väitti, että hänen maatilansa pakkolunastus oli rasistinen ja perusteeton. Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADCin alueellinen tuomioistuin katsoi tämän olevan totta ja kielsi Zimbabwea millään tavalla estämästä Cambellin oleskelua ja "rauhanomaista työskentelyä kotitilallaan."

Lopullinen kuuleminen Mugaben maaohjelman laillisuudesta saadaan alueellisessa tuomioistuimessa 22. tammikuuta, kun yhdentoista valkoisen viljelijän yhteisestä kanteesta annetaan päätös.

Talouden syväsukellus

Zimbabwen dollarin syöksykierre on saavuttanut virallisesti ainakin noin 8 000 prosentin tason, mutta saattaa olla todellisuudessa jo 15 000 prosenttia. Tarkkaa lukua ei enää voida laskea, sillä kaupoissa ei Zimbabwen tilastotieteilijöiden mukaan ole riittävästi tuotteita inflaation arvioimiseen.

Sadat tuhannet zimbabwelaiset ovat paenneet naapurimaihin työn, ruoan ja avun perässä.

Lukuisat länsimaat - Britannia etunenässä - ovat kritisoineet Mugabea. Viimeksi Euroopan ja Afrikan huippukokouksessa Lissabonissa 8. joulukuuta Saksan liittokansleri Angela Merkel EU:n edustajana kiitteli Etelä-Afrikan ja Afrikan unionin yrityksiä ratkaista Zimbabwen kriisiä, mutta muistutti että aika on käymässä vähiin.

Hän lisäsi, että "Zimbabwen tilanne on vahingoksi koko uuden Afrikan imagolle".

Ihailtu vapaustaistelija

Afrikan johtajat eivät Mugabea juuri kritisoi, sillä hän edustaa vapaustaisteluja ja Afrikan itsenäistymistä siirtomaavallan alta. Karismaattisena puhujana Mugabe edelleen pitää myös suurta osaa zimbabwelaisista puolellaan - mutta ei välttämättä suurinta osaa, sillä kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan kolmet edelliset vaalit on todennäköisesti voitettu vilpillä.

Zimbabwen presidentinvaalit on määrä pitää maaliskuussa 2008. Silloin Mugabe on jo 84-vuotias. Aiemmin hän ilmoitti jäävänsä pois vallasta 2008, mutta perui päätöksensä, sillä omien sanojensa mukaan hän pelkäsi että Zanu-PF hajoaa, jos johtaja jää syrjään näin vaikeina aikoina. Näillä näkymin "Setä Bob" siis jatkaa Afrikan entisen vilja-aitan johdossa 90-vuotiaaksi saakka. Analyytikot uskovat hänen kuitenkin pysyvän vallassa kuolemaansa saakka.

Sitten tämän vuoden syykuun Mugabe on Mail & Guardian -lehden mukaan jakanut maaseudulla ilmaiseksi yli 12 000 traktoria ja 500 000 peltotyökalua. Kriitikot kutsuvat tätä äänten ostamiseksi, Mugabe maaseudun elvyttämiseksi.

Lisää tietoa aiheesta