Uutinen

Riitaisa rasismikokous tuloksiin

Juha Honkanen
10.9.2001

Etelä-Afrikassa viime viikon lopulla päättynyt rasismikokokous meni monilta osin riitelyksi. Kokouksesta marssivat ulos jo alussa Yhdysvallat ja Israel. Ristiriitoja herätti arabimaiden vaatimus Israelin palestiinalaisalueilla tapahtuvan miehityksen tuomitsemisesta kokouksen loppuasiakirjaan kovin sanoin. Yhdysvaltojen vetäytymistä kokouksesta pidettiin vähintäänkin törkeänä, koska muun muassa monilla Afrikan mailla olisi ollut keskusteltavaa orjuuskysymyksestä Yhdysvaltojen kanssa. Monet osanottajamaat valittelivat, että kokouksessa keskityttiin liiaksi Lähi-idän ja orjuuden nostattamiin kysymyksiin.

Tuloksiakin syntyi, sillä EU-maat pyysivät anteeksi aiheuttamaansa orjuutta ja kolonialismia. Anteeksipyyntö muotoiltiin kuitenkin niin, että EU:ta ei voida vetää asiasta oikeuteen. Eurooppa lupasi myös antaa Afrikalle taloudellista tukea. Kokouksessa sovittiin lisäksi maailmanlaajuisen rasismin vastaisen ohjelman käynnistämisestä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kokouksessa saavutettiin tärkeitä edistysaskelia. Esimerkiksi pitkään ja monella tapaa vainotut kansat, kuten tiibetiläiset on nyt pakko huomioida maailman agendassa. Villaisella painamista ei enää voi hyväksyä.

Suomen Etelä-Afrikan-suurlähettiläs Kirsti Lintonen oli erityisen tyytyväinen Suomen tavoitteiden huomioimiseen rasismikokouksessa. Esimerkiksi romanien ja alkuperäiskansojen asema saatiin näkymään kokouksen loppujulistuksessa ja toimintaohjelmassa. Erityistä kiitosta Lintoselta sai se, että kansalaisjärjestöjen edustajat saivat ensi kertaa puhua samassa pöydässä hallitusten edustajien kanssa. Lintosen mukaan ratkaisu oli omiaan tekemään väkivaltaiset mielenosoitukset tarpeettomiksi.