Uutinen

Riisuttu tietokone tarjoaa nettiyhteydet kehitysmaihin

Aidworld-järjestö on kehittänyt erityisesti kehitysmaiden sähköpostiliikennettä silmällä pitäen aurinkoenergiaa hyödyntävän ja satelliittiyhteyden varassa toimivan yksinkertaisen tietokoneen.
Sanna Jäppinen
7.12.2005

email_service_strip.jpg
Tietokoneiden suosituin käyttötapa on sähköpostien lähettäminen ja vastaanotto, ja brittiläinen Aidworld-järjestö on keskittynyt kehittämässään laitteessa olennaiseen, kirjoittaa Business Weekly.

Tieto- ja informaatioteknologiaa kehitysmaissa edistävän Aidworldin koneessa on näppäimistö, aurinkokenno, nestekidenäyttö ja prosessori sekä satelliittiyhteys. Kone  toimii jopa yhden watin voimin - tavallinen pc-kone vaatii pyöriäkseen noin 200 wattia.

Koneen yksinkertaisuuden vuoksi valmistuskulut ovat vielä halvemmat kuin viime aikoina kovasti julkisuutta saaneen, yhdysvaltaisen MIT-yliopiston kehittelemän sadan dollarin kannettavan tietokoneen.

Aidworldin koneen vahvuutena on myös se, ettei laite satelliittiyhteyden vuoksi vaadi paikallista infrastruktuuria, kuten esimerkiksi kännykät, Business Weekly kirjoittaa. Koneella on mahdollista selata myös internetiä, sillä sovelluksen avulla verkkosivut siirtyvät sähköpostiin.

Aidworldin perustaja ja pääjohtaja Dominic Vergine esitteli tuotetta marraskuussa pidetyssä YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksessa (WSIS). Verginen mukaan suurimmat kansainväliset avunantajat olivat hyvin kiinnostuneita uudesta laitteesta, Business Weekly kirjoittaa. Verginen mukaan uusi teknologia on otettavissa käyttöön saman tien, ja Airworld etsii parhaillaan yhteistyökumpaneita yritysmaailmasta.

Airworld on mukana YK:n hankkeessa, jonka tavoitteena on saada yli miljardi maaseuduilla asuvaa ihmistä tietoliikenneyhteyksien ulottuville vuoteen 2015 mennessä.

Lisää tietoa aiheesta