Uutinen

Riippumaton media ahtaalla Sambiassa

Max von Bonsdorff
19.8.2001

"On erittäin vaikea olla kutsumatta presidentti Frederik Chilubaa varkaaksi koska hän on varas. Olemme sanoneet tämän monta kertaa ja aiomme todeta sen myös jatkossa", kirjoitti Sambian ainoa riippumaton päivälehti The Post pääkirjoituksessaan viime perjantaina. Pian kirjoituksen ilmestymisen jälkeen Postin päätoimittaja Fred Mmembe pidätettiin. Mmembe vapautettiin myöhemmin samana päivänä tuomarin määryksellä pidätysteknisistä syistä.

Poliisi on tämän jälkeenkin jatkanut hänen etsintäänsä ylläpitämällä poliisivartiota yli koko viikonlopun Mmemben Lusakassa sijaitsevan kodin ympärillä.

Sambialaiselle Information Dispatch -internetlehdelle antamassaan kommenttissaan maan riippumaton mediayhdistys ZIMA (Zambia Independent Media Association) tuomitsee jyrkästi Mmemben pidätyksen. ZIMA toteaa lausunnossaan, että poliisin toimet ovat taas yksi merkki heikkenevästä poliittisesta ilmapiiristä.

Erityisesti juuri The Post -lehti on viime kuukausina tuonut esille hallituksen korruptiota. Lehti on jättänyt lukuisia virallisia syytteitä hallitusta vastaan. Se on julkaissut monia salaisia asiakirjoja todistusaineistona.

Viimeisin Chiluban hallitukseen kohdistuva syytös on ollut ns. neljän miljoonan dollarin maissiskandaali. Vuonna 1997 maan hallitus päätti ostaa kyseisellä summalla maissia Kanadasta hätäapua varten. Vaikka rahat on jo käytetty, on käynyt ilmi, että hätäapumaissia ei maahan kuitenkaan koskaan saapunut.

Sambian vara-presidentti Enoch Kavindele on syyttänyt tapauksesta silloista maatalousministeriä, sittemmin hallituksesta ja johtavasta MMD-puolueesta erotettua, Edith Nawakwia. Nawakwi, ja hänen nykyiset puoluetoverinsa uudessa FDD-puolueessa (Forum for Development and Democacy) väittävät puolestaan Chiluban olevan maissiskandaalin takana.

Syytös maissirahojen kavaltamisesta on ollut Chiluballe selvästi liikaa. The Post -lehden päätoimittajan lisäksi Chiluba on antanut pidätysmääryksen myös Edith Nawakwista ja Dipak Patelista, toisesta oppositiopoliikosta joka on syyttänyt maissitapauksesta istuvaa presidenttiä.

Post ei ole viikonlopun tapahtumista huolimatta muuttanut linjaansa. Tämän päivän pääkirjoituksessaan (20.8.) lehti jatkaa samalla linjalla ja kutsuu Chilubaa edellinen rosvoksi. The Postin mukaan Chiluban tulisi aloittaa avoimet tutkimukset maissiskandaalista ja muista korruptiosyytöksistä. Lehden mukaan maan vakavat polittiset, sosiaaliset ja taloudelliset korruptio-ongelmat voidaan ratkaista vain vaihtamalla maahan moraalisesti kestävä ja oikeudenmukainen johto.