Uutinen

Reppu & passi: Mene kotiin, Suomi!

Argentiinalainen Gualeguaychún kaupunki tunnetaan nykyisin Botnian sellutehdasta vastustavasta kansanliikkeestä.
Raisa Musakka
5.11.2009

Parin tunnin ajomatkan päässä Buenos Airesista lounaaseen sijaitseva Gualeguaychú on kuin mikä tahansa argentiinalainen pikkukaupunki leveine katuineen ja nuokkuvine tunnelmineen.

Syyskuisena sunnuntaina Gualeguaychússa nuokkuvat kuitenkin vain kulkukoirat. Koko muu kaupunki on liikkeellä, valmiina Botnian sellutehtaan vastaiseen mielenosoitukseen.

Gualeguaychússa pistäytyminen on suomalaiselle elämys: kaupunkilaisten mielissä Botnian sellutehdas ja Suomen valtio ovat yhtä. Lähes joka kadunkulmassa törmää putiikkiin, jonka ikkunaan kiinnitetyssä julisteessa vastustetaan sellutehdasta: "Finlandia, go home".

Bussiaseman turisti-infossa vastaan virkailijan kysymykseen kansallisuudestani. Kiusallisen hiljaisuuden jälkeen virkailija rykäisee: "No, ei kai se sinun syysi ole."

Kun kerron tulleeni kaupunkiin osallistuakseni sellutehdasta vastustavalle marssille, hänen kasvonsa sulavat hymyyn ja saan opastuksen marssijoiden kokoontumispaikalle.

Noin 85 000 asukkaan Gualeguaychú elää maataloudesta ja turismista, ja on tunnettu kerran vuodessa järjestettävistä karnevaaleistaan.

Nykyisin kaupunki tunnetaan parhaiten Botnian sellutehdasta vastustavasta kansalaisliikkeestä. Sellukiista sai alkunsa, kun espanjalaisyritys Ence ja sen jälkeen myös suomalainen Metsä-Botnia suunnittelivat sellutehtaan rakentamista Uruguayn Fray Bentosiin, Uruguay-joen varrelle Argentiinan rajan tuntumaan.

Argentiinan ja Uruguayn välisen sopimuksen mukaan rajajokialueelle ei saa rakentaa ilman toisen osapuolen hyväksyntää. Ehto ei täyttynyt, kun Metsä-Botnian sellutehtaan rakennuslupa myönnettiin vuonna 2002. Vaikka tehdas toimii jo, protestit Argentiinan puolella jatkuvat.

Nyt sankka väkijoukko tungeksii karnevaaleja varten rakennetulla Corsódromin areenalla. Osallistujia on erityisen runsaasti, 50 000, sillä viikon kuluttua alkaa sellukiistan käsittely Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa.

Kojuissa myydään paitoja, sateenvarjoja, aurinkohattuja, kangaskasseja – kaikki Botnian vastaisin tekstein varustettuina. Hittituote näkyy olevan t-paita, jonka selkäpuolella on merirosvo, yläpuolella teksti "Botnia" ja alapuolella Suomen siniristilippu. Piraattiteema viittaa uuskolonialismiin: eurooppalaiset jatkavat rikastumistaan toisten luonnonvaroja riistämällä.

Botnian vastaiset marssit vahvistavat kaupungin yhteisöllisyyttä. Niihin osallistutaan koko perheen voimin. "Nämä marssit on elettävä kuin juhla, asiat tulee tehdä ilolla", sellutehtaan vastustamisesta syntyneeseen ympäristöjärjestöön kuuluva Gustavo Rivollier sanoo. "Olemme tehneet historiaa, koko maailma tuntee protestimme. Argentiinan valtio on ensimmäistä kertaa Haagin tuomioistuimessa, Gualeguaychún asukkaiden puolesta!"

Rivollierin mukaan marssijoiden viesti Botnian johdolle on, ettei sellutehdas tule koskaan saamaan Gualeguaychún asukkaiden hyväksyntää. Tehdas käyttää ilmaiseksi päivittäin 86 400 000 litraa Uruguay-joen makeaa vettä, ilman Argentiinan valtion hyväksyntää.

Tehdas palauttaa 80 prosenttia käyttämästään vedestä jokeen, mutta marssijoiden mukaan palautetussa vedessä on runsaasti kemikaaleja. Botnia käyttää päivittäin yli neljä kertaa enemmän vettä kuin Gualeguaychún kaupunki. Jos Botnia maksaisi sentin jokaisesta käyttämästään vesilitrasta, kertyisi maksettavaa 864 000 euroa päivässä.

Iltapäivällä kulkue lähtee liikkeelle. Kovaäänisistä pauhaa niin ska, reggae kuin reggaetonkin. Sanoituksissa toivotetaan sellutehdas tervemenneeksi: "Fuera Botnia!" Marssimme Uruguayn rajalle asti, josta näkyy Botnian sellutehtaan siluetti.

Haagin tuomioistuimen päätös on tärkeä. Se on ennakkotapaus, joka määrittää Uruguay-joelle kaavailtujen uusien selluhankkeiden kohtalon. Päätös asiasta saadaan ensi vuoden alkupuolella.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 11/2009.

Muut Kumppani-lehden linkit