Uutinen

Reilut viinit Alkon vakiovalikoimiin

Reilun kaupan puna- ja valkoviinit saapuvat Alkon hyllyille kesäkuun aikana.
Sanna Jäppinen
16.6.2006

Reilun kaupan valkoviini (Kuva: Reilun kaupan edistämisyhdistys)Reilun kaupan viinejä on saanut Alkon tilausvalikoimasta jo viime vuodesta lähtien. Nyt Alko on valinnut kaksi uutta reilun kaupan viiniä myymälöiden vakiovalikoimiin. Fairhills Chardonnay -valkoviini ja Isabelo Pinotage Cabernet Sauvignon -punaviini tulevat muiden Suomessa myynnissä olevien reilujen viinien tavoin Etelä-Afrikasta, ja ne ovat hintaluokassa 7-9 euroa.

"Ensimmäiset reilut viinit tulivat myyntiin Britanniassa vuonna 2003, ja Suomessakin kiinnostus on ollut suurta sekä median että suuren yleisön taholta", kertoo tuotepäällikkö Anne Hedman Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä. Kaikkien Alkon tuotteiden tavoin myös reilun kaupan viinit kilpailutettiin, ja nyt myyntiin tulevat merkit valittiin kymmenien joukosta.

Reilun kaupan punaviini (Kuva: Reilun kaupan edistämisyhdistys) Viineissä reilun kaupan järjestelmä sertifioi rypäleiden tuotantoa. Viinintuottajatiloille maksetaan rypäleistä takuuhinta ja reilun kaupan lisä. Rypäletiloista suurin osa on suurtiloja, ja myös reilun kaupan kriteerit ovat erilaisia kuin pienviljelijöillä: olennaisia ovat työntekijöiden palkkojen, oikeuksien ja työskentelyolosuhteiden parantaminen.

Lisäksi Etelä-Afrikassa reilun kaupan järjestelmässä edellytetään omistuksensiirtoa valtion Black empowerment -ohjelman mukaisesti: tavoitteena on, että suurtilojen omistuksesta vähintään 25 prosenttia siirtyy työntekijöille.

Esimerkiksi Isabelo Pinotage Cabernet Sauvignon -viiniin käytettäviä rypäleitä tuotetaan neljällä reilun kaupan järjestelmän sertifioimalla rypäletilalla. Tiloilla työskentelee vakituisesti noin kolme sataa työntekijää, ja kausityöntekijöitä on satoja.

"Reilun kaupan lisiä on käytetty aiemmin aikuiskoulutukseen ja paikallisen yhteisön tukemisohjelmaan. Vuonna 2006 lisiä käytetään monitoimitalon rakentamiseen", kertoo viinitiloilla hiljattain vieraillut Hedman.

Lisää tietoa aiheesta