Uutinen

Reilun kaupan tähti täytti kolme vuotta

Suomen suurin reilun kaupan erikoisliike täytti kolme vuotta.
Saara Henriksson
1.9.2003

"Kolme vuotta on yhtiölle sellainen aika, että sen jälkeen toiminta on vakaalla pohjalla. Kassakriisiin tämä firma ei kaadu, ja mihinkään muuhun se ei ole ollut kaatumassakaan", iloitsee Reilun kaupan tähden toimitusjohtaja Erja Lahdenperä.

Reilun kaupan tähti vietti kolmevuotissyntymäpäiväänsä elokuun lopulla. Tässä ajassa Tähti-kauppa on kasvanut Suomen suurimmaksi reilun kaupan erikoisliikkeeksi.

Reilun kaupan tähden juuret ovat Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Afrikan tähti -toiminnassa, jonka tavoitteena oli saada kehitysmaissa jalostettuja tuotteita päivittäistavarakauppojen hyllylle. Myöhemmin Afrikan tähti -tuotemerkki ja varasto myytiin ekokauppa Ruohonjuurelle, joka jatkoi toimintaa pienemmässä mittakaavassa.

1990-luvun puolivälissä reilun kaupan maahantuonti siirrettiin tytäryhtiö A-Star Oy:lle. Toiminta laajeni, ja Ruohohonjuuresta päätettiin eriyttää reilun kaupan tuotteille oma liike, Reilun kaupan tähti.

Tähti eroaa muista suomalaisista maailmankaupoista siinä, että toiminta on yhtiömuotoista ja ammattimaista. Osakkeenomistajina on Ruohonjuuri Oy, maailmankauppoja, ystävyysseuroja, ammattiosastoja, järjestöjä sekä yksityisiä ihmisiä. Tähti ei tavoittele voittoa omistajilleen, vaan tukee kehitysmaiden tuottajia reilun kaupan periaatteiden mukaisesti.

Suomalaiseen makuunKuva: Arja Okkonen esittelee huivia. (Kuvaaja: Saara Henriksson)
Arja Okkonen esitteli suomalaisten ja tansanialaisten käsityöläisten yhteistyön tuotoksia.
Helsingin Kurvissa sijaitsevan kaupan tuotteista suurin osa on omaa maahantuontia Keniasta, Zimbabwesta, Tansaniasta, Nepalista ja Intiasta. Tuotevalikoimassa on tehty yhteistyötä suomalaisten suunnittelijoiden ja kehitysmaiden valmistajien kanssa. Yhteistyö tuotteiden suunnittelussa kertoo myös siitä, että Tähti pyrkii tekemään reilun kaupan tuotteet kiinnostaviksi suomalaiselle kuluttajalle.

"Tuotteessa pitää olla pieni ripaus suomalaista makua, jotta se menisi täällä kaupaksi", sanoo kotiteollisuusopettaja Arja Okkonen.

Arja on ollut mukana perustamassa Goigin käsityökoulua Tansaniaan. Tansanialaisten ja suomalaisten yhteistyönä valmistettuja tekstiilejä oli juhlapäivän aikana esillä Tähdessä.