Uutinen

Reilun kaupan suklaa, kaakao ja sokeri kaupoissa

Tuulia Syvänen
4.6.2000

Tiedote 31.5. 2000. Suklaa, sokeri ja kaakao ovat tulleet mukaan uusina tuotteina Reilun kaupan järjestelmään. Norsumerkittyä suklaata saa 50 gramman patukoissa ja 100 gramman levyinä. Kaakaon ja suklaan kaakaopavut tulevat Dominikaanisesta tasavallasta, paitsi Maya Gold -suklaan pavut Belizestä. Raakaruokosokeri tuotetaan Paraguayssa. Kaikki uudet tuotteet ovat luomuviljeltyjä ja niiden maahantuoja on Aduki Oy.

Tuotteita myydään maailmankaupoissa, luontaistuotekaupoissa ja hyvin varustetuissa marketeissa. Uusiin Reilun kaupan tuotteisiin kuuluvat: Green&Black's: Maya Gold maitosuklaa 100g, Urtekram: Tummasuklaa ja Maitosuklaa 100 g, Urtekram patukat: Mocca 50 g, Murosuklaa 50 g, Korinttihasselpähkinä-maitosuklaa 50 g, Kaakaojauhe: Green&Black's Fairtrade Organic cocoa 125 g, sokeri: Urtekram - raakaruokosokeri 500 g.

Reilun kaupan kaakaon tuottaja Conacado-osuuskunta Dominikaanisessa tasavallassa on tuottanut Reilun kaupan kaakaota vuodesta 1997. Osuuskunnan tuotannosta yli 80 prosenttia on luomutuotantoa ja osuuskunnan tavoitteena on saada luomusertifikaatti kaikelle tuotannolle. Reilun kaupan järjestelmä on kaakaon tuottajille tärkeä, sillä kaakaon maailmanmarkkinahinnat ovat tippuneet historiallisen alhaiselle tasolle. Reilun kaupan takuuhinta tonnille kaakaota 1750 US dollaria. Maailmanmarkkinahinta on tällä hetkellä 830 US dollaria. Reilun kaupan hinta pitää sisällään 150 Dollarin Reilun kaupan lisän, joka on tarkoitettu sosiaalisin projekteihin viljelijäyhteisöissä.

Reilun kaupan järjestelmä

Reilun kaupan merkin Suomessa myöntää ja sitä valvoo Reilun kaupan edistämisyhdistys ry. Tällä hetkellä myynnissä on Reilun kaupan kahvi ja tee, jotka kuuluvat kaikkien kaupparyhmien valikoimiin.

Reilun kaupan merkin käyttöoikeus myönnetään tuotteisiin, jotka täyttävät kansainvälisen Reilun kaupan yhdistysten kattojärjestön FairTrade Labelling Organizations Internationalin eli FLOn kriteerit. Reilun kaupan perusperiaatteena on suora ja tasavertainen kauppa tuottajien kanssa. Reilu kauppa takaa tuotantokustannukset kattavan, aina maailmanmarkkinahintaa korkeamman korvauksen viljelijälle. Järjestelmä antaa tuottajalle mahdollisuuden ennakkorahoitukseen.

Reilun kaupan tuotteet viljellään perheviljelmillä ja vienti tapahtuu viljelijöiden perustamien osuuskuntien kautta. Osuuskunnilta edellytetään demokraattista päätöksentekoa. Mikäli Reilun kaupan tuotannossa käytetään palkattua työvoimaa, työnantajilta vaaditaan YK:n ihmisoikeuksien ja lastenoikeuksien julistuksia sekä kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimusten noudattamista.

Reilun kaupan järjestelmässä on mukana 800 000 tuottajaa, ja järjestelmästä saa elantonsa 5 miljoonaa ihmistä, kun otetaan huomioon viljelijöiden perheet.

Lisätietoja Tiedottaja Tuulia Syvänen 09-72686650 / 040-5256954 Toiminnanjohtaja Lasse Kosonen 09-72686630 / 040-5583577 www.reilukauppa.fi