Uutinen

Reilun kaupan palkinto Siwa-kauppaketjulle

Reilun kaupan palkinto 2005 myönnettiin Siwa-kauppaketjulle, jonka myymälöissä kaikki banaanit ovat reiluja.
Sanna Jäppinen
2.12.2005

Reilut banaanit (Kuva: Reilun kaupan edistämisyhdistys)Reilun kaupan palkinto myönnettiin tänä vuonna Siwa-kauppaketjulle sen ansioista banaanin perheviljelijöiden elinolojen parantamisessa.

Tradeka-kaupparyhmään kuuluvassa Siwa-ketjussa päätettiin keväällä, että kaikki Suomen lähes 500 Siwassa myytävät banaanit vaihdetaan Reilun kaupan banaaneiksi. Päätös on tuonut ecuadorilaisille ja costaricalaisille banaanin perheviljelijöille lisätuloja kesä-joulukuussa 2005 yli 300 000 euroa.

Siwa on toinen kauppaketju maailmassa, joka on vaihtanut jonkin ison volyymin tuotteen kokonaan Reilun kaupan tuotteeksi. Ensimmäisenä päätöksen teki sveitsiläinen kauppaketju.

"Olemme kuulleet, että myös muissa suomalaisissa kauppaketjuissa on noteerattu Siwan päätös, ja tilannetta seurataan niissä mielenkiinnolla", sanoo toiminnanjohtaja Janne Ronkainen Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä.

"Tänä päivänä kaikki kauppaketjut ovat tunnustaneet reilun kaupan merkittävänä kaupallisena toimintana ja mahdollisuutena vastata asiakkaiden odotuksiin. Nykyään kauppaketjut ovat aktiivisia myös meidän suuntaamme."

Reilun kaupan tuotteiden myynti on tänä vuonna kasvanut vauhdilla, tammi-syyskuun aikana myynti oli 80 prosenttia enmmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Siwan valinta on ollut merkittävä tekijä, mutta muuten kasvu on Ronkaisen mukaan ollut melko tasaista kaikissa kauppaketjuissa ja tuoteryhmissä. "Olemme yrittäneet vaikuttaa kaikkialla siihen, että tuotteet olisivat esillä niin, että ne löydetään."

Reilun kaupan palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan merkittävästi edistänyt eettisen kaupankäynnin tai reilun kaupan tunnettuutta Suomessa.

Reilun kaupan edistämisyhdistys jakoi tänä vuonna myös kaksi kunniamainintaa: Joensuun Popmuusikoille ja reilun kaupan joensuulaisille vapaaehtoisille sekä TAC Finland Oy:lle. Joensuun Popmuusikot ja Joensuun reilun kaupan vapaaehtoiset ovat pitäneet reilua kauppaa näkyvästi esillä Ilosaarirockissa, ja TAC Finland Oy puolestaan on yrityspuolella toiminut Suomessa edelläkävijänä reilun kaupan tuotteiden käyttöön ottamisessa.

Lisää tietoa aiheesta