Uutinen

Reilun kaupan palkinto ABC-ketjulle

Rekkamiehet pääsevät hörppimään reilua kahvia ensi vuonna, sillä ABC-liikennemyymäläketju on ilmoittanut, että kaikissa ketjun kahvila-ravintoloissa ryhdytään käyttämään yksinomaan reilun kaupan kahvia tammikuun alkuun mennessä.
Esa Salminen
14.12.2006
Ari Sääksmäki ottaa Reilun kaupan palkinnon vastaanErkki Toivanen (oik.) onnitteli ABC-ketjun Ari Sääksmäkeä. Taustalla Doris Stockmann. (Kuva: Esa Salminen)

"Ketjun päätös siirtyä myymään ainoastaan reilun kaupan kahvia on merkittävä virstanpylväs. Ensimmäisenä Suomessa ABC osoittaa muissa maissa jo tutun asian, eli että reilua kahvia voi myös käyttää laajassa mittakaavassa ja suurkeittiöissä", kiitteli Erkki Toivanen, hiljattain valittu Reilun kaupan lähettiläs, onnitellessaan tämänvuotista Reilun kaupan palkinnon saajaa.

Palkintoraatiin kuului hänen lisäkseen pitkäaikainen reilun kaupan aktiivi Doris Stockmann.

ABC:n päätöksen johdosta reilun kaupan kahvin myynti Suomessa kaksinkertaistuu. Ketjun 81 toimipistettä myyvät yhteensä kaksi miljoonaa kahvikupillista vuosittain.

Laatu ja eettisyys yhdistyvät

"Tuotteessa yhdistyy hyvä laatu ja vahva eettisyys. Siksi tämä päätös oli meille lopulta aika helppo", sanoi palkinnon vastaanottanut ABC:n ketjupäällikkö Ari Sääksmäki.

ABC:n ravintolat ovat siirtyneet eettiseen kahviin vaiheittain, ja tiellä liikkujat ovat pitäneet tarjonnasta.

"Maku ratkaisee, ja tämä tuote on kelvannut asiakkaille oikein hyvin."

Sääksmäen mukaan reiluus ei näy asiakkaan kukkarossa.

"Tarkistimme hintoja tänä vuonna, mutta se ei johdu tästä päätöksestä", hän vakuuttaa.

Reilua bensaa?

Reilun kaupan bensiiniin on vielä aikaa, mutta yritys pyrkii ketjupäällikön mukaan toimimaan eettisesti myös muussa liiketoiminnassaan.

"S-Ryhmä on reilun kaupan markkinajohtaja, ja eettisyys on koko ryhmän arvo. Bensiinibisneksessä lähtökohta on se, että täytetään ympäristölainsäädännön velvoitteet, eikä mennä siitä, mistä aita on matalin", Sääksmäki sanoi.

Erkki Toivasen mukaan ABC:n aluevaltaus parantaa merkittävästi kahvinviljelijöiden hyvinvointia kehitysmaissa. Viljelijät saavat ABC-ketjun ansiosta käyttöönsä ensi vuonna noin 17 000 euroa reilun kaupan lisää omien elinolojensa kehittämiseen.

Reilun kaupan edistämisyhdistys myöntää Reilun kaupan palkinnon vuosittain. Se myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan merkittävästi edistänyt eettisen kaupankäynnin tai reilun kaupan tunnettuutta Suomessa. Edellisten vuosien voittajien joukossa ovat muiden muassa Siwa-ketju, Utajärven kunnan asukkaat ja tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Edistämisyhdistys jakoi reilun kaupan hyväksi tehdystä työstä myös kaksi kunniamainintaa. Ne myönnettiin Luomukeittiökeskuksen kouluttajalle Päivi Vallalle ja Hämeenlinnan K-Citymarketin kauppiaalle Reijo Riihimäelle.

Lisää tietoa aiheesta